Służby ostrzegają hodowców drobiu przed ptasią grypą
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu informuje o wzrastającym w ostatnich tygodniach zagrożeniu wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (podtyp H5N8).
Na terenie Europy (Holandia, Niemcy, Wielka Brytania) w ostatnim czasie stwierdzono kilkanaście ognisk grypy ptaków, wirus H5N8 wyizolowany został również od ptaków dzikich na terenie Niemiec i Holandii.
W związku z powyższym Powiatowym Lekarz Weterynarii w Raciborzu zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów drobiu - zarówno utrzymujących dróg w warunkach fermowych jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.
Co to jest ptasia grypa?
To bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków). Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.
Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.
Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.
Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?
- apatia, objawy nerwowe,
- u drobi nieśnego - gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj,
- zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków,
- silne łzawienie i kichanie, duszność,
- biegunka,
- zwiększona śmiertelność - może dochodzić nawet do 100% stada.
Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?
Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:
- zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
- zabezpieczyć karmidła i poidła przez zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolno żyjące;
- zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;
- uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;
- stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
- unikać odwiedzania miejsc w których występują skupiska ptaków – wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;
- wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
- myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
- produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja) spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.
O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić jedną z poniższych służb/instytucji:
1. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu
ul. Katarzyny 6, 47-400 Racibórz,
Tel. 32/415 49 03; telefon alarmowy: 514-282-134
2. Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego
ul. Reymonta 8b, 47-400 Racibórz
tel. 32/412 06 02; telefon alarmowy: 604-284-392
3. Najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem.
4. Właściwy terenowo Urząd Gminy lub Urząd Miasta.