Dzień polskiej żywności: daj szansę rodzimym produktom
Od kilku dni w mediach (zwłaszcza społecznościowych) wielką popularnością cieszą się zdjęcia związane z akcją #JedzJabłka. Utrzymane w dowcipnej konwencji działania wpisują się w nurt patriotyzmu konsumenckiego. Do wybierania artykułów spożywczych rodzimych producentów już od 2011 roku namawiają organizatorzy programu ''Doceń polskie”.
- Niezależnie od sytuacji politycznej, warto wybierać polskie artykuły spożywcze doskonałej jakości - przekonują i zapraszają, by 25 sierpnia wspólnie świętować Dzień polskiej żywności. Specjalne ''święto'' mające podkreślić wysoką wartość rodzimych produktów będzie obchodzone po raz drugi.
Ogólnopolski Program Promocyjny ''Doceń polskie'' jest realizowany od 2011 roku. Celem przedsięwzięcia jest promowanie polskich artykułów żywnościowych najwyższej jakości oraz ich wytwórców. W ramach programu cztery razy w roku organizowane są audyty, podczas których grono ekspertów ocenia wyroby biorące udział w projekcie i wyróżnia certyfikatem te najbardziej wartościowe. Loża Ekspertów ocenia smak i wygląd żywności, a także stosunek jakości produktów do ich ceny. Każdy artykuł jest z osobna oceniany przez każdego z piątki jurorów.
Podczas dotychczasowych certyfikacji eksperci przyznali certyfikaty szerokiemu spektrum wyrobów. Godło ''Doceń polskie'' otrzymały nabiał, pieczywo, mięso, przetwory owocowe i warzywne, napoje, słodycze, dania gotowe, mrożonki, makarony, alkohole, miody i przekąski. Wśród wyróżnionych produktów znajdziemy zarówno tradycyjne propozycje, od lat obecne w naszym jadłospisie, jak i nowości dowodzące o innowacyjności polskich firm.
Właśnie bogactwo i różnorodność oferty rodzimych producentów chcieli podkreślić organizatorzy programu ''Doceń polskie'' proponując Dzień polskiej żywności. - Kalendarz pełen jest nieoczywistych świąt - dni mających zwrócić naszą uwagę na konkretne profesje, czynności, czy produkty. Oczywiście można do nich podchodzić z dystansem i poczuciem humoru, ale równie dobrze takie nietypowe dni mogą nas zainspirować. Skoro chętnie obchodzimy Dzień czekolady, Dzień mleka, czy Dzień makaronu, to czemu nie celebrować Dnia polskiej żywności? - pyta retorycznie Marek Bielski, twórca programu ''Doceń polskie''.
W związku z rosyjskim embargiem na polskie owoce i warzywa, w mediach furorę robi zainicjowana przez dziennikarza ''Pulsu Biznesu'' akcja #JedzJabłka. - Internauci, jak zwykle w takich sytuacjach zareagowali szybko, wykazując się dużą kreatywnością i poczuciem humoru. Tego typu akcje, choć wywołują uśmiech i rozbawienie, pokazują jaki wpływ na sytuację rodzimych firm mają nasze codzienne decyzje zakupowe – dodaje M. Bielski.
Dzień polskiej żywności obchodzić będziemy 25 sierpnia. Data nie została wybrana przypadkowo. Przed nami dożynki, czyli święto plonów kończące żniwa, niebawem nadejdzie czas zbiorów jesiennych warzyw i grzybów, a tymczasem mamy pełnię lata – na rynku dostępne są świeże owoce i warzywa, z których można przygotować dania różnego typu.
Blogerzy kulinarni, uczestnicy specjalnej akcji zorganizowanej w ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności, udowodnili jak kreatywnie można podchodzić do polskich produktów. Wśród specjalnych propozycji na ten dzień znalazły się m.in. Pęczakotto, Knedle ze śliwkami, Wykwintne kopytka z kurczakiem i kurkami, czy Pierogi z soczewicą. Wszystkie smakowite propozycje można znaleźć pod adresem http://wkrainiesmaku.pl/14533/podsumowanie-akcji-dzien-polskiej-zywnosci/.
Jak przyłączyć się do tegorocznego Dnia polskiej żywności? - Nie narzucamy konkretnych form celebrowania tego ''święta''; chcielibyśmy, aby to był dzień z polską kuchnią i rodzimą żywnością. To dobry moment, by poznać smak produktów, których do tej pory nie mieliśmy okazji próbować, wrócić do smaków z dzieciństwa lub przeciwnie – poeksperymentować i stworzyć zupełnie nowe danie – zachęca M. Bielski.
źródło: Adventure Media