Tej mąki nie kupuj. Ostrzeżenie GIS
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Wykryto obecność Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej. Produktu nie należy spożywać.

Jakie jest zagrożenie?
- Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej określonej poniżej. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - informuje GIS.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony
Numer partii/ daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025
Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia
Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
- Dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - czytamy w komunikacie.
Zalecenia dla konsumentów:
Jak informuje GIS, produktu nie należy spożywać, zaś w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS