Będą ułatwienia w eksporcie ziemniaków. Komunikat ministerstwa rolnictwa
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało o zmianach. Dzięki obniżeniu poziomu występowania w Polsce bakteriozy pierścieniowej ziemniaka uproszczone zostały zasady uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka.

Co się zmieniło dzięki ułatwieniom?
- Gospodarstwa posiadające status miejsca produkcji wolnego od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka mogą uzyskać paszport roślin i wysyłać ziemniaki do innych państw członkowskich bez konieczności badania każdej wysyłanej partii. Ułatwienie to może być stosowane także w przypadku eksportu ziemniaków do większości państw trzecich, o ile tylko badanie wysyłanej partii nie jest wymagane przez państwo docelowe eksportu - informuje MRiRW.
Uproszczenia dotyczące miejsc produkcji
Jak informuje MRiRW, zgodnie z nowymi, uproszczonymi zasadami uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka:
- Miejsce produkcji może zostać uznane za wolne od choroby po zbadaniu plonu z 2, a nie 3 sezonów jak do tej pory (niezbędne badania można zatem przeprowadzić w ciągu jednego roku kalendarzowego).
- W miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby monitoringowa kontrola zdrowotności upraw ziemniaka będzie wykonywana co 2 lata, a nie corocznie, jak do tej pory
- W ramach monitoringowej kontroli zdrowotności upraw ziemniaka w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby 1 próbka będzie pobierana z każdych 100, a nie jak do tej pory 25 ton wchodzących w skład badanej partii (badanych jest przy tym tylko 20 proc. wyprodukowanych partii).
Jak uzyskać status miejsca produkcji uznanego za wolne od bakteriozy?
- Aby uzyskać status miejsca produkcji uznanego za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka, należy kontaktować się z właściwym miejscowo wojewódzkim inspektorem ochrony roślin i nasiennictwa: https://www.gov.pl/web/piorin/wojewodzkie-inspektoraty. Status ten znacznie upraszcza wysyłkę bulw ziemniaka na rynki innych państw - czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: MRiRW