W niedzielne południe, 17 września w Rudach odbyły się dożynki diecezjalno-parafialne. Centralną częścią uroczystości była Msza św. odprawiona w Bazylice Mniejszej. Eucharystię poprzedziło poświęcenie koron dożynkowych przez ks. infułata Konrada Kołodzieja.
Jankowice: Do wykonania korony wykorzystano owies, pszenicę i pszenżyto. Zboża pochodzą z jankowickich pól od pani Elżbiety Dolli. Ponadto użyto ziaren kukurydzy oraz różnych gatunków fasoli (oklejono nimi krzyż wieńczący koronę). W środku korony umieszczono chleb, przekazany podczas dożynek gminnych w Rudzie (Jankowice będą gospodarzem przyszłorocznego święta plonów - dop. red.). W wykonanie korony zaangażowały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jankowicach - powiedziała nam przewodnicząca KGW Bernadeta Korczowska
Koronę ciechowicką wykonano przy użyciu m.in. pszenicy, lnu, jęczmienia czy kukurydzy - krótko mówiąc - starano się wykorzystać wszystko, co rośnie w polu. W tworzenie korony zaangażowana była cała wieś. - To solidni i uczciwi ludzie - podkreśliła sołtys Regina Pieruszka
Różnych rodzajów zbóż użyto również do wykonania korony dożynkowej w Rudach. Do jej powstania przyczyniły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich. - Wiele elementów dekoracyjnych trzeba było jednak zakupić na giełdzie z uwagi na brak miejscowych rolników - zaznaczają panie z KGW. Koronę upleciono co prawda już trzy lata temu, jednak z uwagi na czas pandemii, przez ponad dwa lata nie była ruszana i trzeba było ją trochę odświeżyć. - Konieczny był w tym przypadku "mały reset", tak aby nadal mogła cieszyć oko - powiedział sołtys Rud Wojciech Węglorz
Zbóż do utworzenia korony szukano również w sołectwach sąsiadujących z Rudą Kozielską. W jej budowę włączyły się panie: Alina, Daria, Aldona i Gizela. - Korona nie jest może dużych rozmiarów, ale to z uwagi na dziewczynki, które nam tu dzisiaj towarzyszą. Chcemy, by się już przyzwyczajały do takich wydarzeń - mówi nam sołtys Gizela Górecka, dodając że oprócz korony mają ze sobą kosz żniwny, w którym znalazły się jarzyny, owoce, pieczywo i mięso
Pszenicę, jęczmień, owies i pszenżyto wykorzystano z kolei do budowy korony w Tworogu. Do jej przyozdobienia sięgnięto m.in. również po kwiaty, takie jak zatrwian wrębny. Prace nad koroną trwały dwa tygodnie (panie pracowały po dwie godziny dziennie). Korona jest dziełem kobiet z Koła Gospodyń Wiejskich oraz sołtys Gertrudy Byszewskiej
Sporych rozmiarów koronę przywiozła natomiast do Rud delegacja z Solarni. Jej rzucającym się w oczy głównym elementem był bowiem... budynek kościoła, którego stelaż wykonano z płyty paździerzowej, a następnie całkowicie go oklejono używając do tego różnych rodzajów kasz (m.in. jagły), ciecierzycy czy maku. Była to bardzo czasochłonna praca, bo trzeba było przy tym siedzieć i dłubać - powiedziała Nowinom Justyna Garbas. Koronę utworzono natomiast ze zbóż zebranych na przełomie maja i czerwca. Wewnątrz umieszczono kukurydzę oraz dynie. Korona z Solarni jest wspólnym dziełem pań z Koła Gospodyń Wiejskich oraz Rady Sołeckiej
Bartosz Kozina