Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Stowarzyszenie "Turzanki" najlepszą drużyną IV Festiwalu Bani w Rudzie Kozielskiej

Sałatki, różne rodzaje ciast, dżemy i konfitury, zupy, placki, a nawet smoothie, kompoty i shoty - to potrawy i napoje, jakie na bazie dyni można było spróbować podczas czwartej edycji Festiwalu Bani, który w sobotnie popołudnie, 23 września odbył się w Rudzie Kozielskiej.

Stowarzyszenie "Turzanki" najlepszą drużyną IV Festiwalu Bani w Rudzie Kozielskiejbart
Stowarzyszenie "Turzanki" z posłanką Teresą Glenc podczas IV Festiwalu Bani w Rudzie Kozielskiej

Wyroby z bani, po których nie ma się... "bani"

Impreza - z racji tego, że jest to duży wysiłek organizacyjny, który w dodatku pociąga za sobą spore koszty, odbywa się co dwa lata. - Jest nam miło, że przede wszystkim uczestnikami tego przedsięwzięcia są drużyny: czy to koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia czy wreszcie osoby indywidualne tworzące jakiś team - mówi nam Gizela Górecka. - Oni wykonują bardzo potężną pracę, bo muszą wymyślić jakieś nowe przepisy, ale dzięki temu mieszkańcy mają możliwość degustacji różnych wyrobów, których jest tutaj cała gama. Myślę, że może nawet jest tu lepiej, niż w niejednej dobrej restauracji - dodaje sołtys Rudy Kozielskiej.

Lucyna z córką Hanią z KGW w Siedliskach przywiozły ze sobą dżemik dyniowy z pomarańczą, buraczki z goździkami własnej roboty, a także wykonane własnoręcznie dyniowe stroiki

W tym roku do konkursu zgłosiło się sześć ekip: dwie z Kuźni Raciborskiej (Stowarzyszenie "Kuźnia Przyszłości" i "Pulchno Bania") i po jednej z Siedlisk (Koło Gospodyń Wiejskich), Budzisk, Stanicy ("Sami swoi") oraz z Turza (Stowarzyszenie "Turzanki"). Na każdym z nich prezentowano rozmaite specjały, których głównym składnikiem była oczywiście dynia. Na stołach można było więc znaleźć zupy i placki dyniowe, dżemy i konfitury, dynie pieczone, ciasta i ciasteczka, a nawet przedmioty wykonane z "bani".

- Na naszym stoisku mamy produkty wykonane na bazie przepisów znalezionych w internecie. Próbujemy to zrobić w swojej kuchni, aby móc to później wystawić. Są tu dżemy, kompoty, ciasta, sałatki, zupa dyniowa, leczo, mielone z cukinii, dynia pieczona, placki z dyni i deserki - mówi przewodnicząca istniejącego od 2016 r. Stowarzyszenia "Turzanki" Zygryda Wranik (druga od lewej)

Frekwencja na plus, pogoda na minus

Mieszkańcy "Kozi" nie zawiedli i dość licznie zjawili się pod namiotem ustawionym na terenie boiska miejscowego LKS-u. Zawiodła natomiast pogoda, która nieco popsuła szyki głównie najmłodszym. - Mieliśmy zamówioną dmuchaną zjeżdżalnię, jednak z powodu opadów deszczu musieliśmy ją odesłać, gdyż jej użytkowanie przez dzieci stanowiłoby spore niebezpieczeństwo. Niemniej jednak, jest z nami animator (m.in. Bernard Kowol - dop. red.) i zabawa jest fajna - powiedziała sołtys Rudy Kozielskiej.

- Przywiozłyśmy ze sobą sernik z dyni, ciasto dyniowe z bakaliami i bez kompot dyniowy, dżem, sos a'la nutella i zupę - mówią nam Eryka Bachrej i Mariola Bachrej z Budzisk

Poza konkursem na najlepszą drużynę i największą banię, przeprowadzono również aukcję różnych przedmiotów, z której dochód zostanie przeznaczony na potrzeby Stowarzyszenia "Kozio". Główny cel - jak zaznacza pani Gizela - to dofinansowanie wypoczynku dla dzieci w przyszłym roku.

Na stanowisku Stowarzyszenia Mieszkańców "Kuźnia Przyszłości" znalazła się natomiast zupa z dyni z grzankami, ciasto dyniowe, krakersy z dyniowym keczupem, frytki dyniowe, pikantny pasztet oraz coś słodkiego: krem, czyli złocista nutella. - Jest też coś do popicia, czyli kompot, w skład którego wchodzą: dynia, goździki, cynamon i imbir - mówi "Nowinom" Agnieszka Kowol (trzecia od prawej)

Dwa konkursy i wyłonienie laureatów

Tuż na samym początku festiwalu powołano komisję, której zadaniem była degustacja przygotowanych potraw oraz ogólna ocena prezentowanego stanowiska (wystrój stołu, przekrój różnych dań itp.). Ponadto, dokonano również pomiarów przywiezionych przez uczestników dyń, co stanowiło drugi rodzaj konkursu. Po naradzie, ogłoszono werdykt. Pierwsze miejsce przyznano paniom ze Stowarzyszenia "Turzanki", na drugiej pozycji - ex aequo - znalazły się drużyny ze Stowarzyszenia "Kuźnia Przyszłości" oraz "Sami swoi" ze Stanicy. Miejsce trzecie przypadło zespołowi pn. "Pulcho Bania" z Kuźni Raciborskiej. Na czwartej pozycji znalazła się drużyna z Budzisk, a piąte zajęły przedstawicieli Koła Gospodyń Wiejskich z Siedlisk.

Katarzyna Konieczny ze Stanicy: - Mamy zupę z dyni, leczo z cukinii i pozostałe produkty na bazie dyni: dwa rodzaje ciasta, smalec fit (połowa składu to oczywiście dynia), deser i dżem

Z kolei największą banią poszczycić się mogli Edyta i Michał Bryłkowie, którzy przyjechali z dynią o wymiarach 168 x 69 cm. Mniejszą banię przywiózł natomiast miał Piotr Bachrej (149 x 56 cm), który zajął drugie miejsce, a na trzecim uplasował się Lucjan Bachrej z dynią o wymiarach 148 x 51 cm.

"Pulchno Bania": Jesteśmy z Kuźni Raciborskiej, choć ja pochodzę z Rudy Kozielskiej. Zrobiliśmy pikantną konfiturę z cukinii, podawaną ze swojskim chlebem, osobno jest pasta dyniowa na wafelkach, deserki dyniowe korzenne ze śmietaną i swojskimi ciasteczkami korzennymi, serniczek dyniowy na ciasteczkach oreo z białą czekoladą, naleśniki szpinakowe z ricottą na słodko i słono, smoothie dyniowe, a także shoty dyniowe z wódeczką oraz nowość - dyniowe latte - powiedziała nam Nikol Niestrój (pierwsza z prawej)

Nagrody w obu konkursach wręczały panie: eurodeputowana Izabela Kloc, posłanka Teresa Glenc oraz dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Częstochowy. - Miło nam jest, że te osoby się u nas pojawiły mimo niepogody. nagrody są swojego rodzaju nobilitacją wysiłku podjętego przez panie i panów. Oni się cieszą i pytają się, czy będzie kolejna edycja festiwalu. To jest przyjemne, bo z jednej strony my doceniamy ich pracę, a oni z lubością od początku do nas przyjeżdżają - kończy Gizela Górecka.

Bartosz Kozina

Ludzie

Izabela Kloc

Senator VIII kadencji, posłanka na Sejm V, VI, VII i VIII kadencji, od lipca 2019 europosłanka.

Teresa Glenc

Była posłanka na Sejm RP.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].