Pięć posiłków dla zdrowia
Porada tygodnia
– Regularne posiłki są częścią zdrowych nawyków żywieniowych – informuje Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon. Nasz ekspert wyjaśnia, ile posiłków dziennie powinno się jeść, w jakim odstępie czasu i dlaczego to takie istotne.
Z badań wynika, że jedna czwarta Polaków w ogóle nie jada śniadań. Tymczasem jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. – Śniadanie zjedzone do godziny po przebudzeniu, pobudza przemianę materii, która jest spowolniona przez kilkugodzinną przerwę nocną. Poranny posiłek pobudza także do pracy układ trawienny i ospałe po nocnym wypoczynku jelita – wyjaśnia dietetyk kliniczny Alicja Czakon, po czym dodaje, że życie w ciągłym biegu, brak czasu na konkretny posiłek w ciągu dnia, nieustanne podjadanie i w końcu obficie zjadane obiadokolacje po powrocie do domu nie należą do zdrowych nawyków. – Niezwykle częstym błędem żywieniowym jest spożywanie tylko dwóch dużych posiłków w ciągu dnia. Regularność spożywania pokarmów ma ogromne znaczenie dla utrzymania wysokiego tempa metabolizmu. Nasz organizm, broniąc się przed rzadkimi posiłkami, spowalnia przemianę materii, a długie przerwy odczytuje jako okres głodu. Zamiast spalać kalorie, stara się je oszczędzać – tłumaczy nasz ekspert. Dlatego w codziennej diecie bardzo ważne są regularne posiłki, których powinno być około 4–5 w ciągu dnia. Należy je spożywać w odstępach 3-4 godzin, co ułatwia prawidłowe wykorzystanie składników odżywczych oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych. – Pamiętajmy, aby kolację zjadać najpóźniej 2 godziny przed snem. Nie musimy rezygnować z jedzenia po godzinie 18:00, jeśli tylko zadbamy, aby wieczorne posiłki były lekkie i nie zawierały dużej ilości węglowodanów. O tej porze lepsze będą dania białkowo-warzywne. Obfity wieczorny posiłek nie zostanie strawiony i spędzi w jelitach całą noc, nadmiernie je obciążając i zakłócając spokojny sen – podsumowuje dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.