Pomogli rodzicom znaleźć czas dla siebie
– Teraz my! – powiedzieli rodzice dzieci z niepełnosprawnością, a dokładnie stowarzyszenie „Razem”, które realizowało projekt skierowany właśnie do tych rodziców. Relaks przy misach tybetańskich, masaże, zajęcia ruchowe, spotkania z trenerką personalną i psychoterapeutą – to czekało na rodziców, którzy wzięli udział w projekcie Akademia Zdrowego Rodzica.
Codzienna opieka nad niepełnosprawnym dzieckiem, poświęcanie mu ogromnej ilości czasu, to duży wysiłek i poświęcanie ze strony rodziców. – Z tym wiąże się ogromny stres, zaniedbywanie siebie i swoich najbliższych. Poczucie bezradności wobec choroby powoduje zwiększony poziom stresu, a to przekłada się na spadek sił psychicznych i fizycznych potrzebnych do opieki nad niepełnosprawnym potomstwem. Stąd pomysł na projekt „Akademia Zdrowego Rodzica”, w którym to my dbamy o rodziców – mówi Joanna Tarnowska, wiceprezes „Razem”, koordynująca działania dla rodziców. – W projekcie przygotowaliśmy działania, dzięki którym rodzice mogli podnieść swoje poczucie wartości i zdobyć wiedzę kształtującą prawidłowe nawyki zdrowotne. Projekt rozpoczęliśmy od spotkań z trenerką personalną, która najpierw pomogła rodzicom określić cele i marzenia, a następnie zdobywać motywację do działania, by w efekcie mogli osiągnąć harmonię w życiu osobistym. Te spotkania były okraszone sporą dawką śmiechu i łez. Z kolei psychoterapeuta zadbał o poprawę komunikacji, relacji z innymi i asertywnością – dodaje koordynatorka. Po spotkaniach ze specjalistami, rodzice mogli skorzystać z zajęć relaksacyjnych. – W końcu coś dla nas mam, a nie tylko dla dzieci. Jestem bardzo zadowolona z udziału w projekcie. Szczególnie podobały mi się zajęcia z coachem Moniką. Bardzo potrzebowałam takich zajęć. Mimo, iż było ich kilka, to wystarczyło, aby odbudować moje poczucie wartości i dodać mi pewności siebie mówi Marzena Halejcio, uczestniczka projektu. Trzy miesiące intensywnyh zajęć mogły się odbyć dzięki współfinansowaniu z budżetu Miasta Rybnika oraz ze środków Stowarzyszenia „Razem”.
(ska)