Niecodzienne zdjęcia w Smolnej
Już 9 maja Galeria Smolna, mieszcząca się w filii nr 8 rybnickiej biblioteki, zaprasza na wernisaż wystawy fotografii Jarosława „Ciziewskiego” Zadory pt. „Industrial”.
Jarosław „Ciziewski” Zadora to członek klubu fotograficznego „Format” oraz teatrów „Masquera” i „Niedomówień” czasem doręczyciel dźwięków (dj) oraz wizytator w pracowni rzeźbiarskiej, z wykształcenia ślusarz-spawacz, technik-mechanik, grafik. Pasjonat podróży oraz rzeczy dziwnych i twórczych. Nagradzany w konkursach fotograficznych, mający na swoim koncie kilka wystaw zbiorowych i indywidualnych m.in. na lotnisku w Katowicach–Pyrzowicach oraz na IX Międzynarodowym Festiwalu Fotografii w Rybniku. Na co dzień pracuje jako listonosz miejski. – Wystawa „Industrial” – jest zlepkiem paru stworzonych przeze mnie cykli fotograficznych, z głównym pt. „Piękno pod nogami”. Cykl ten narodził się przypadkowo zanim zacząłem się w ogóle interesować fotografią w 2005/6 r. Podczas pobytu w Pradze jeden z kolegów zauważył ciekawy właz ściekowy i doszliśmy do wniosku, że warto go uwiecznić. Od tego momentu podczas moich wszelakich podróży, wyjazdów, wypadów postanowiłem uwieczniać (zbierać jak pocztówki) wszelkiego rodzaju włazy do kanałów, kratki ściekowe itp. W ten sposób przez lata nazbierało się setki zdjęć z różnych krajów Europy i nie tylko. W pewnym momencie postanowiłem je połączyć w jakąś wspólną całość i powstało coś w rodzaju mozaiki. Efekty będzie można zobaczyć podczas wystawy, na którą serdecznie wszystkich zapraszam – mówi Jarosław Zadora.
(ska)