Grillowanie czas zacząć!
Sezon na rodzinne biwakowanie rozpoczęty. Podpowiadamy, jak tanio i bezpiecznie grillować.
Wysokie wiosenne temperatury są dla mieszkańców Rybnika i okolic znakiem, że najwyższy czas rozpocząć sezon grillowy. Zacząć więc trzeba od rusztu.
Kto dysponuje rusztem z poprzedniego sezonu, może go odświeżyć, a kto jeszcze nie jest posiadaczem tegoż urządzenia, koniecznie musi udać się na zakupy. Wybór różnego rodzaju rusztów jest ogromny. W samych rybnickich marketach można znaleźć kilkadziesiąt rodzajów, których ceny wahają się już od 11 do kilkuset złotych. Z pomocą przychodzą także sklepy internetowe, w których możemy znaleźć ciekawe okazje cenowe. Rodzaj grilla powinniśmy dopasować do naszych potrzeb. Jeśli planujemy wypad nad wodę, czy na działkę, lepszy będzie lekki i zajmujący mało miejsca. Jeżeli planujemy pieczenie w domowym ogródku, warto zastanowić się nad kupnem rusztu żeliwnego lub murowanego. Na ten drugi jednak trzeba będzie przeznaczyć minimum 500 złotych.
Co na ruszt?
Najpopularniejszym przysmakiem na sobotni wieczór jest od kilkudziesięciu lat kiełbasa. Rodzaje kiełbas są tak różne, jak podniebienia smakoszy, jednak nieprzerwanie w sprzedaży króluje kiełbasa śląska. Ceny kiełbas są uzależnione od sklepowych marży, a najtaniej kupimy oczywiście w marketach. W Tesco kupimy najpopularniejszą kiełbasę po 9,99 za kilogram, podobnie w sklepie Netto. Drożej wyjdzie nas kupno kiełbasy śląskiej w Biedronce (15,13 zł) oraz Carrefour (17,99) i Real (14, 90). Wysokie ceny kiełbas znajdziemy także w sklepach na terenie powiatu: 11,90 (market „Szparek”, Czuchów), 13,99 zł (Lewiatan, Jankowice), 14,80 (sklep „Lesz”, Czerwionka – Leszczyny), 15,00 zł (sklep spożywczo-przemysłowy w Dzimierzu) oraz 15,80 (sklep wielobranżowy, Gaszowice). Tańsze ceny znajdziemy jednak wybierając kiełbasy „zwyczajną”, „ogniskową” i „biwakową”. Wahają się między 4,99 zł a 11,99 zł za kilogram.
Nie tylko kiełbasa
Bardziej wytrawni kucharze mogą zaopatrzyć się w różnego rodzaju mięsa, które należy odpowiednio przyrządzić. Najpopularniejsze są marynowane karczki, sznycle, a także ryby, jak łosoś. – Ceny na rynku kreują duzi gracze branży mięsnej. Na pewno weryfikuje to rynek, ale nie chciałbym spekulować czy schab który kosztuje dzisiaj 13 złotych, będzie kosztował za chwilę 15. Ceny na pewno trochę wzrosną, bo jak wiadomo wszystko drożeje. Trzeba jednak pamiętać, że producentów jest dużo, więc jeśli już pojawiają się podwyżki, to bardzo umiarkowane. Chodzi o pokrycie kosztów, związanych m.in. z paliwem – mówi Andrzej Stania, właściciel Zakładu Mięsnego Stania, a także prezes Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy. – Jak co roku chcemy zaskoczyć klientów czymś nowym w sezonie grillowym. W tym roku na pewno będą to mięsa kulinarne w specjalnych zalewach. Będą to wyroby przygotowane przez profesjonalnych kucharzy, z którymi współpracujemy – informuje Marcin Zimoń kierownik marketingu w firmie Stania.
Bezpiecznie po grillu
Choć grillowanie nie jest wyjątkowo niebezpieczne, ważne, jak je kończymy. – Trzeba zwrócić uwagę, gdzie usuwamy popiół z takiego grilla. Najważniejsze, aby nie wrzucać go razem z palnymi materiałami jak papier czy plastik – mówi Bogusław Łabędzki z Państwowej Straży Pożarnej w Rybniku. W tym roku strażacy wyjeżdżali do gaszenia pożarów, które poprzedziło wyrzucenie żaru z grilla. – To pożary traw. W suchych okresach ogień może być roznoszony i trzeba na to uważać. Należy również pamiętać, że nie wolno rozpalać grilla na balkonach – dodaje Łabędzki. Niebezpieczne mogą być także ogniska. Kiedy planujemy ognisko, powinniśmy obłożyć je kamieniami lub ziemią, aby ogień nie przedostał się na suchą ściółkę. Ognisk nie wolno oczywiście palić w lesie.
(ska), (ms)