Baby nie chcą się rozejść do domów
Koło gospodyń wiejskich z Jankowic.
– W tym roku świętujemy 65-lecie naszego koła. We wrześniu planujemy jubileuszowe uroczystości – przyznaje z dumą Wanda Liszka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Jankowice II. W latach największej świetności jego członkiniami było nawet 150 pań. Ale i teraz nie jest źle. Do koła należy 95 kobiet. Są to nie tylko mieszkanki Jankowic, ale i rybnickich dzielnic: Niedobczyc, Niewiadomia, Chwałowic, czy Radziejowa. – Jedna namawia kolejną, żeby przyszła, bo u nas jest fajnie i tak jakoś się nas nazbierało – śmieją się panie. Najstarsze z członkiń, liczące ponad 80 lat, pamiętają czasy, gdy koło zakładano. Dla tych najmłodszych – czterdziestolatek – to już historia, ale najważniejsze, że jest komu o niej opowiadać. A okazji nie brakuje. Kilka razy w roku panie spotykają się niemal w komplecie. Niedawno obchodziły wspólnie Dzień Kobiet, razem świętują też Dzień Babci, organizują również spotkania świąteczne. – Na tych naszych spotkaniach bywa tak wesoło, że te nasze baby to nie chcą się rozejść do domów – opowiadają z uśmiechem. A poczucia humoru z pewnością im nie brakuje, skoro z powodzeniem biorą udział w Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich, gdzie prezentuje się m.in. kabaretowe skecze. – Z naszego koła wywodzi się dość już znany zespół „Karolinki”. Śpiewają w nim nasze panie, ale dołączyli też panowie. Zespołem opiekuje się Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Świerklanach – opowiada przewodnicząca koła, które włącza się także w przygotowania do dożynek. Nie może też ich zabraknąć na odpuście przy Jankowickiej Studzience, który odbywa się 15 sierpnia. – Mamy tam zawsze duże pole do popisu, bo szykujemy kołocz i inne przysmaki – zdradzają panie, które podczas swoich spotkań często wymieniają się kulinarnymi przepisami, ale i doradzają sobie w wielu innych kwestiach. – Trzeba mieć taki czas dla siebie, żeby pogadać sobie, pośmiać się – podsumowują.
Przepis Heleny Kołek na głowiznę
Składniki:
0,5 wieprzowej głowy, 70 dkg wędzonego boczku, 6 dużych ziemniaków, 1 średnia biała kapusta
0,5 wieprzowej głowy, 70 dkg wędzonego boczku, 6 dużych ziemniaków, 1 średnia biała kapusta
Sposób przygotowania:
Głowę ugotować, po czym pokroić w drobną kostkę. Podobnie kroimy boczek i ziemniaki. Następnie szatkujemy dość grubo kapustę. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance część boczku i resztę produktów na przemian. Solimy wszystko i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Zapiekamy w temperaturze 180 aż do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem.
Głowę ugotować, po czym pokroić w drobną kostkę. Podobnie kroimy boczek i ziemniaki. Następnie szatkujemy dość grubo kapustę. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance część boczku i resztę produktów na przemian. Solimy wszystko i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Zapiekamy w temperaturze 180 aż do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem.
(bea)