Kultywują nie tylko kulinarne tradycje
Koło gospodyń wiejskich z Chwałęcic
Gdy 35 lat temu powstało Koło Gospodyń Wiejskich w Chwałęcicach, tworzyło je 17 pań. Dzisiaj jest ich 22 w wieku od 39 do 78 lat. W kole spotykają się już dwa, a bywało, że nawet trzy pokolenia: babcia, córka i wnuczka. Jak przyznają, z niecierpliwością czekają na kolejne, comiesięczne spotkanie. Swoje lokum mają w budynku, który niegdyś służył szkole jako pomieszczenie gospodarcze. Choć czasy, gdy koła organizowały kursy haftu i szycia, prelekcje o tematyce rolniczej, czy poświęcone zdrowiu już minęły, panie wciąż zajmują się robótkami ręcznymi. Przygotowują m.in. stroiki i inne ozdoby świąteczne. Są też prawdziwymi mistrzyniami w gotowaniu. W 2008 r. podczas Dni Rybnika zdobyły pierwsze miejsce w akcji „Rybnik warzy żur”. A we wcześniejszych latach brały udział w organizowanym przez rzemieślników Jarmarku Śląskim. – Nasz kołocz z marchewką nie miał sobie równych – wspominają. Panie kultywują nie tylko kulinarne tradycje regionu. Odwiedzają szkoły, by poopowiadać o śląskich zwyczajach i zaśpiewać śląskie piosenki. Tym bardziej, że talentów wokalnych w kole nie brakuje. Część pań śpiewa w kościelnym chórze „Cantate Dominum”, który jest dumą Chwałęcic. Trudno też wyobrazić sobie zorganizowanie dożynek bez pomocy koła, które kilka lat temu wyszło z pomysłem zbiórki funduszy na sztandar. – Strażacy, Dzieci Maryi mają swoje sztandary, pomyślałyśmy, że i kobiety z Chwałęcic też mogłyby taki mieć. Bo to nie jest sztandar tylko naszego koła, ale wszystkich kobiet z naszej dzielnicy – podkreślają członkinie koła, które co roku wyjeżdżają na pielgrzymki, jak i czysto rekreacyjne wycieczki. Jednak ten rok jest wyjątkowy. – Wszelkie środki i całą naszą energię skupiamy na organizowaniu naszego jubileuszu. Pierwsze uroczystości odbędą się już w kwietniu – wyjawia Bernadeta Piecha, przewodnicząca KGW Chwałęcice.
Przepis Krystyny Czenczek na kołocz z marchewką
Składniki:
2,5 kg marchewki, 5 dkg zmielonego maku, 60 dkg mąki, kostka drożdży, 1 kg cukru, 0,5 l mleka, 2 jajka, 0,5 kg masła
Sposób przygotowania:
Ciasto: wymieszać mleko, drożdże i cukier i odstawić w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
Ugotowane marchewki zetrzeć na drobnej tarce i dodać zasmażkę (0,75 kostki masła i 2 łyżki mąki). Na koniec dodać do marchewki mak i cukier do smaku, wszystko wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie, należy dodać mąkę, masło, jajka i wygniatać. Wyrobione ciasto układamy na blachę, na to warstwę marchewki i na górę posypkę (masło, mąka, cukier waniliowy, jajko). Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
2,5 kg marchewki, 5 dkg zmielonego maku, 60 dkg mąki, kostka drożdży, 1 kg cukru, 0,5 l mleka, 2 jajka, 0,5 kg masła
Sposób przygotowania:
Ciasto: wymieszać mleko, drożdże i cukier i odstawić w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
Ugotowane marchewki zetrzeć na drobnej tarce i dodać zasmażkę (0,75 kostki masła i 2 łyżki mąki). Na koniec dodać do marchewki mak i cukier do smaku, wszystko wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie, należy dodać mąkę, masło, jajka i wygniatać. Wyrobione ciasto układamy na blachę, na to warstwę marchewki i na górę posypkę (masło, mąka, cukier waniliowy, jajko). Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
(bea)