Wolą patrzeć na planety
Jeszcze przed wakacjami rozstrzygnięto konkurs poezji dziecięcej.
„Wielka podróż mi się marzy, może kiedyś się to zdarzy. Nie takie zwykłe podróżowanie, marzy mi się nieba zwiedzanie” – napisał w wierszu Michał Fatan z SP nr 1 i wygrał III Wojewódzki Korespondencyjny Konkurs Poezji Dziecięcej.
Tegoroczna edycja odbywała się po hasłem „Do gwiazd jest bliżej niż krok”. – Ponieważ 2009 to Międzynarodowy Rok Astronomii, wymyśliliśmy związany z tym temat naszego konkursu. Co roku temat się zmienia. Pierwszej edycji towarzyszyło hasło: „Świat wokół nas”, drugiej: „Na szlaku – z poezją w plecaku”. Kolejna będzie związana z Rokiem Szopenowskim – wyjaśnia Mariola Konik, nauczycielka w SP 20, doradca metodyczny d/s edukacji wczesnoszkolnej w Rybniku i organizatorka konkursu. W jego przygotowanie była także zaangażowana Bogumiła Klimek. Choć „astronomiczny” temat wydawał się trudny, na konkurs napłynęło 276 wierszy z całego województwa. „ Cieszę się, że tak jak ja, lubicie patrzeć w niebo, widzicie jego piękno, przeczuwacie kryjące się tam tajemnice. Zazdroszczę wam tej ogromnej wiedzy o Kosmosie, przyznam, że wielu rzeczy się z waszych wierszy dowiedziałam” – napisała w podsumowaniu jurorka Beata Kurzeja, poetka i wokalistka zespołu poezji śpiewanej „Misericordia”. Jej występ z towarzyszeniem męża Romana oraz córek Hanki i Ali uświetnił uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród. W młodszej grupie z klas I–III zwyciężył rybniczanin Michał Fatan, który lubi patrzeć w gwiazdy i marzy o podróżach. Na konkurs wysłał pierwszy wiersz, jaki napisał w życiu. Jednak nie zamierza pisać kolejnych. – Nie będę już pisał wierszy. Chcę być policjantem – oświadczył zdecydowanie. Jednak nagroda, którą zdobył, a był nią weekend w stacji kosmicznej w Sopotni Wielkiej k/ Żywca, bardzo go ucieszyła.
Wśród laureatów znaleźli się także jego szkolni koledzy. Drugie miejsce z Maciejem Piekarskim z SP 6 w Jastrzębiu Zdroju podzieliła Izabela Nowak z SP 1 w Rybniku. Dwie trzecie nagrody otrzymały: Nina Nowak z SP Bojszowy i Urszula Dudek z SP 14 w Gliwicach. Przyznano także sześć wyróżnień. W starszej grupie (klasy IV–VI) zwyciężyła Weronika Mszyca z SP 15 w Tarnowskich Górach, autorka wiersza: „Ludzie jak gwiazdy”. Dwie drugie nagrody przypadły: Dawidowi Turkowi z SP Jejkowice i Dawidowi Yerginyanowi z SP 41 w Gliwicach. Trzecie miejsca były aż cztery. Zdobyły je: Aleksandra Zadara i Kinga Rostowska (SP 18 Rybnik), Anna Sroka (SP 20 Rybnik) oraz Paulina Cybulska (SP 28 Gliwice). Przyznano także siedem wyróżnień. Jedno z nich trafiło do Klaudii Kabaty z Tarnowskich Gór – za humor, który zaprezentowała w swoim wierszu: „Miałam iść na gastronomię,/lecz wybrałam astronomię./Zamiast smażyć kotlety,/wolę patrzeć w planety./ Nie chcę gotować,/ wolę gwiazdy obserwować./Nie mam serca do bigosu,/ ale za to do kosmosu”. Patronat nad konkursem objęli: Śląskie Planetarium w Chorzowie, Beskidzki Klub Astronomiczny i Galeria Astrofotografii AstroExpo. Więcej informacji oraz nagrodzone wiersze można znaleźć w internecie na: http://konkurs_poezji_dzieciecej.republika.pl
Beata Mońka