Na regionalną nutę
Uczestnicy przeglądu „Złota Kotewka” wystąpili w ogrodach farskich parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Boguszowicach Starych. Maturzystka Magdalena Piechaczek (na zdjęciu) z Rybnika zdobyła pierwszą nagrodę w kategorii solistów.
– Lubimy takie piosenki, bo są w naszym języku, czyli po śląsku – mówią zgodnie Alicja Wystub i jej brat Artur, którzy wzięli udział w „Złotej Kotewce”. I dodają: – Wcale nie wolelibyśmy śpiewać piosenek Dody albo grupy Feel.
W przesłuchaniach do X Jubileuszowego Wojewódzkiego Przeglądu Dziecięcych Zespołów Regionalnych „Złota Kotewka 2009” w kategorii solistów wystąpiła też ich koleżanka Julia Wiaterek. Cała trójka uczy się w SP nr 19 w Kłokocinie, gdzie działa zespół regionalny „Kokotki” i pielęgnuje się śląskie tradycje. – Śląskie piosenki znamy też z domu, bo śpiewa nasza mama i babcia – opowiada rodzeństwo Wystubów, dla których nie jest to pierwszy, konkursowy występ. Zdobyli m.in. III miejsce w konkursie piosenki gwarowej „Karolinka”, gdzie zaprezentowali się w duecie, zaś ich młodsza koleżanka Julia wywalczyła drugą nagrodę. Biorą też udział w konkursach gawędziarzy. – Zawsze jest mała trema, bo boję się, że zapomnę tekstu – zdradza Wiaterek. – Jesteśmy mile zaskoczeni liczbą uczestników w naszym przeglądzie. To bardzo cieszy, że młodzi chcą występować w ludowym repertuarze. Muszę przyznać, że uczniowie i ich opiekunowie wykonali kawał dobrej roboty – przyznaje Mirela Szutka, przewodnicząca jury. Jedną z takich osób, dla których ludowe piosenki są atrakcyjnym repertuarem jest maturzystka Magdalena Piechaczek, która pracuje nad głosem pod kierunkiem pianisty Jarka Hanika. – To dla mnie taka odskocznia. Na ogół sięgam po poezję śpiewaną, ale ktoś stwierdził, że mam dobry głos do piosenek ludowych. Pomyślałam dlaczego nie spróbować – oświadcza wokalistka, która uczy się gry na fagocie w szkole muzycznej i myśli o połączeniu studiów muzycznych z biologicznymi.
W kategorii: zwyczaje i obyczaje ludowe zwyciężyły ex aequo Dziecięcy Zespół Regionalny „Mali Grojcowianie” oraz „Raciborzanie” (trzeci skład). Najlepszym zespołem wokalno-tanecznym okazał się Zespół Pieśni i Tańca „Beskid”. W kategorii zespoły śpiewacze nie przyznano pierwszego miejsca. Druga nagroda przypadła Zespołowi Pieśni i Tańca „Beskidek”. Rywalizację solistów wygrała Magdalena Piechaczek z Zespołu Szkół nr 3 w Rybniku. Wśród nagrodzonych znalazł się także Artur Wystub z SP 19, który zdobył trzecie miejsce wspólnie z Kingą Brzoską z zespołu „Łeżczok”. W każdej z kategorii jury przyznało także wyróżnienia.
Beata Mońka