I o co tyle szumu?
Powstała Partia Kobiet Manueli Gretkowskiej. I o co tyle szumu? Czyżby ktoś poczuł się zagrożony?
Często zastanawiam się, dlaczego 90 proc. mężczyzn mówi o kobiecie kpiąco?
Niedawno, po trzydziestu latach znajomości, mój kolega, też artysta, powiedział: „Pamiętaj, facet i tak w kobiecie zawsze będzie widział przede wszystkim ciało”.
A sam odszedł od żony, bo zaczęła tyć.
I znów widzę nas - kobiety, mężczyzn w zwykłym, codziennym życiu.
Patologiczne rodziny. Kobiety, które są bezsilne, bite czy molestowane psychicznie.
Kobiety, które stają się obłudne, by jakoś wyjść na swoje lub zamknięte w sobie, aby być mieć święty spokój.
Kobiety, które brną do wybranego celu mimo wszystko, mimo przeszkód.
Mężczyzna harujący w kopalni, mężczyna, który z kawałka ziemi czyni rajski ogród. Mężczyzna, który roznamiętnia kobietę.
Słyszę: to teraz powstanie Partia Mężczyzn. Ale czyż nie takie właśnie istnieją od wieków?
Czas więc na kobiety.
Sonda: Co myślą rybniczanki o Partii Kobiet?
Janina Pyka
W ciągu swojego życia nieraz spotykałam się z przejawami dyskryminacji. Gdy pracowałam w sklepie razem z mężczyznami, oni więcej zarabiali, mimo iż wykonywaliśmy te same czynności. Kobiety powinny się trzymać razem i tego typu organizacja jak partia kobiet może w tym pomóc.
Grażyna Zarzecka - Czechartysta malarz
Andżelika Kopacz
Według mnie w Polsce nie ma problemu z dyskryminacją, niektórzy wyolbrzymiają ten problem. Na rynku panuje równouprawnienie kobiet i mężczyzn, ale jak wiadomo są prace gdzie sprawdza się najlepiej jedna płeć. Nie wyobrażam sobie np. kobiety-górnika.
Jolanta Pulchna
Dyskryminacja jest obecna dziś na każdym kroku. Co prawda kobiety obecnie chcą pracować nawet w typowo męskich zawodach. Uważam, że każdy może spróbować. Jeśli kobieta uważa, że się sprawdzi na danym stanowisku, to dlaczego nie dać jej szansy?