Rybnickie witaminy
Rybnickie „witaminy” po zdobyciu pierwszego miejsca na ubiegłorocznym przeglądzie „Around The Rock” w Czerwionce, nie osiadają na laurach i przygotowują się do wydania płyty.
Jej zwiastunem jest wydany singiel „Vitamins”.
– Na singlu znajdują się dwa utwory, „Chciej” oraz „Dać i nie przyznawać się”. Oba są już doskonale znane naszym fanom. Postanowiliśmy nagrać je jednak w lepszej jakości. Większość pracy wykonaliśmy sami, w naszym zespołowym studiu. Wygrane na przeglądzie studyjne godziny wykorzystaliśmy do końcowych miksów i masteringu – tłumaczy Piotr Szendzielorz, perkusista.
Istniejący od 2004 r. zespół nie ma jeszcze płyty na koncie, ale tworzą go doświadczeni muzycy. Założycielami byli bracia Piotr i Zbyszek Szendzielorzowie.
– Naszą muzykę określamy mianem porządnego rockowego kopa! Nie boimy się eksperymentów, ale też nie uciekamy od swoich muzycznych korzeni. Jesteśmy grupą indywidualistów, podążających wspólnie w tym samym kierunku – mówi Mateusz Musioł, gitarzysta.
Najnowszym nabytkiem zespołu jest basista Adam Wiesner, który dołączył do grupy w ubiegłym roku.
– Vitaminsi przygarnęli mnie, gdy akurat szukałem jakiejś muzycznej zmiany w moim życiu. Przyszedłem na próbę i zostałem. Dziś nie żałuję i czuję się witaminą „A” – mówi z uśmiechem basista. Zespół tworzą: Zbigniew Szendzielorz – gitara, Piotr Szendzielorz – perkusja, Michał Ucher – wokal, Mateusz Musioł – gitara oraz Adam Wiesner – gitara basowa. Każdy, kto chce przyjąć dawkę witamin na żywo powinien wybrać się 24 lutego do MOKu w Czerwionce–Leszczynach.
Adrian Czarnota