Śląskie bez granic w regionie
OLZA, RADLIN, WODZISŁAW ŚL. Miniony weekend przyniósł w wielu miejscowościach regionu koncerty w ramach Międzynarodowego Festiwalu Folklorystycznego „Śląskie bez granic” – Festiwal Silesia 2023. Widowiska zaprezentowały zespoły z Turcji, Bułgarii, Chorwacji, Meksyku, Zimbabwe i Egiptu.
Międzynarodowe występy zespołów ludowych odbyły się w ramach projektu „Śląskie bez granic” – Międzynarodowe Dni Folklorystyczne Festiwal SILESIA 2023. Barwne i energiczne występy zespołów spotkały się z ogromnym zainteresowaniem publiczności.
W Olzie występy gości odbyły się już 1 września. Jako pierwszy wystąpił Zespół Olzanki, który wykonał pięć utworów: Z tamtej strony rzeki, Jestem ogrodowy, Karlik, Cztery konie we dworze, Cyt, cyt. Następnie publiczność zachwycił bułgarski zespół Hemus. Formacja powstała w 1967 roku. Przez lata swojego istnienia zespół stał się integralną częścią kalendarza kulturalnego miasta Vratsa. W repertuarze zespołu znajdują się tańce ze wszystkich etnograficznych regionów Bułgarii. Folklor i sztuka ludowa w różnych regionach Bułgarii mają swoje własne cechy charakterystyczne.Kolejnym zespołem, który wystąpił na scenie w Olzie był Zambezi Arts. Jak czytamy na stronie Zespołu Śląsk, jest to czołowy multidyscyplinarny zespół artystyczny Zimbabwe z siedzibą w Wielkiej Brytanii, który specjalizuje się w pieśniach, tańcach, grze na bębnach oraz opowiadaniu afrykańskich historii. Ostatnim zespołem były Gorzyczanie, którzy wykonują pieśni folklor Górnego Śląska w tradycyjnych strojach rozbarskich. Zespół występuje na różnego typu wydarzeniach kulturalnych, prowadzi go Urszula Wachtarczyk.
Festiwal „Śląskie bez granic” zagościł także w Radlinie i Wodzisławiu Śląskim, gdzie koncerty spotkały się z bardzo pozytywnym odbiorem widzów. Zespoły folklorystyczne, które odwiedziły nasz region, koncertowały także podczas dożynek w Mszanie, Marklowicach i Bełsznicy. – Jest to druga edycja tego Międzynarodowych Dni Folklorystycznych Śląskie bez Granic. Podobnie jak w roku ubiegłym możemy zobaczyć bardzo interesujące występy artystów z całego świata. Rok temu również jednym z miejsc gdzie prezentowali się artyści była Olza. W tym roku oprócz lokalnych zespołów na scenie wystąpił zespół taneczny z Bułgarii oraz Zambezi Arts. Pomysł zrodził się dwa lata temu podczas jednego z festiwalów. W zeszłym roku była pierwsza edycja, która podzielona była na dwa etapy. W tej edycji biorą udział artyści z Chorwacji, Turcji, Egiptu, Bułgarii, Zimbabwe i Meksyku. Mam nadzieję, że w przyszłym roku również uda nam się zorganizować trzecią edycję tego wydarzenia – mówi pomysłodawca festiwalu Jarosław Szczęsny.
(ska), FK