Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 50 (1151) Data wydania: 13.12.22
Czytaj e-gazetę

Rolada z dzika z musem grzybowym i rozmarynem dała im zwycięstwo

WODZISŁAW ŚL. Schab z dzika był bohaterem X Śląskiej Jesieni Kulinarnej. To wydarzenie, które od 12 lat organizowane jest w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Swoje reprezentacje wystawiły szkoły z Sosnowca, Żarek, Chorzowa, Tychów, Ornontowic i oczywiście samego Wodzisławia Śl.

Uczestnicy tegorocznego konkursu mieli za zadanie wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań ze schabu z dzika. W kulinarne szranki stanęło 8 dwuosobowych drużyn, składających się z uczniów klas gastronomicznych z całego województwa śląskiego. Młodzi kucharze mieli nie lada wyzwanie. Oceniany był bowiem nie tylko pomysł, smak i sposób wykonania potrawy, ale także m.in. jej estetyka, aranżacja oraz sposób podania. Zwracano też uwagę na gotowanie w stylu zero waste oraz na samą higienę i kulturę pracy w kuchni. Kto wygrał?

Kto poczuł smak zwycięstwa?

Komisja konkursowa zdecydowała, że zwycięzcami tegorocznej Śląskiej Jesieni Kulinarnej zostali uczniowie z Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu – Julia Bednarek i Dawid Kmiecik, którzy przygotowali roladę ze schabu z dzika z musem grzybowym z rozmarynem, gratin ziemniaczane, boczniak królewski, krokiet z dzika i grzybów oraz sos jałowcowo-winny. Drugie miejsce jury przyznało uczniom z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach – Julii Gilner i Kacprowi Kozieł. Na trzecim stopniu podium uplasowali się Oliwier Olszówka i Jakub Czernia z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.

Nowoczesne pracownie

Kulinarny pojedynek miał miejsce w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Szkoła dysponuje dwoma specjalistycznymi i nowocześnie wyposażonymi pracowniami, w których na co dzień uczą się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych. Patronat nad konkursem objęli starosta wodzisławski Leszek Bizoń, Śląska Organizacja Turystyczna oraz Polski Związek Łowiecki– oddział Katowice, którego członkowie przygotowali prelekcję nt. „Dziczyzna w śląskiej tradycji i na stole”.

Głód kulinarnych wyzwań

Śląska Jesień Kulinarna od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem i uznaniem uczniów oraz szefów kuchni z całego województwa śląskiego. Dla uczestników to sprawdzian swoich umiejętności, ale także cenna kulinarna lekcja. Oceny wystawia jury, składające się w tym roku z nauczycieli oraz cenionych szefów kuchni, takich jak m.in. Remigiusz Rączka, który jest inicjatorem konkursu dla młodych gastronomów czy Sebastian Humski, przewodniczący komisji konkursowej. W jej skład po raz pierwszy weszli także Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego Michał Gawdzik oraz członkowie Komisji ds. promocji dziczyzny PZŁ. Fachowcy z Polskiego Związku Łowieckiego mówili, że dziczyzna zmusza do kreatywności. I to, jak świetnie sobie z nią poradziliście i jak wielką pomysłowością się wykazaliście, widać na konkursowych talerzach. - Gratuluję wszystkim, szczególnie zwycięzcom i już zapraszam za rok, na wyjątkową edycję konkursu, bo wpisującą się w obchody 25-lecia Powiatu Wodzisławskiego – mówił starosta wodzisławski Leszek Bizoń.

(juk)