420 tys. zł na wymianę kotłów
420 tys. zł na wymianę kotłów
PSZÓW Miasto zaprosiło mieszkańców do aplikowania o dotacje na wymianę źródeł ogrzewania w domach. W tegorocznym budżecie miasta zarezerwowano na ten cel 420 tys. zł. Dotację można otrzymać na modernizację systemu grzewczego, która polega na likwidacji źródła ciepła opalanego paliwem stałym, niespełniającego wymagań klasy 5 i wyższej. Stary kocioł można zastąpić kotłem gazowym, podłączeniem do sieci C.O., ogrzewaniem elektrycznym, kotłem olejowym lub LPG, nowoczesnym kotłem ekologicznym bez dodatkowego rusztu lub pompą ciepła. Dotacja nie obejmuje kosztów zakupu i montażu przenośnych urządzeń grzewczych (np. termowentylatorów, grzejników olejowych, grzejników na propan-butan, pieców kuchennych). Ostateczny termin wykonania inwestycji nie może przekroczyć 15 października 2020 r. O dotację mogą ubiegać się osoby fizyczne, wspólnoty mieszkaniowe i osoby prawne. Inwestycja musi być zrealizowana w budynku lub lokalu mieszkalnym na terenie Pszowa. Ostateczny termin składania wniosków minie 31 lipca. Przy ich rozpatrywaniu ważna będzie kolejność zgłoszeń.(ska)