Kącik ZUS
Odpowiada Beata Kopczyńska rzecznik regionalny ZUS Województwa Śląskiego
W listopadzie złożyłam wniosek do ZUS o przyznanie dodatku pielęgnacyjnego i świadczenia uzupełniającego. Od 10 lat pobieram emeryturę z ZUS. Do tej pory dostawałam też z świadczenie pielęgnacyjne. Dwa tygodnie temu byłam u lekarza orzecznika. Właśnie dostałam pismo, w którym jest napisane „jest pani trwale niezdolna do samodzielnej egzystencji”. Co to znaczy „trwale”? Czy dostanę to świadczenie, czy nie? Mam 70 lat i dostaję najniższą emeryturę w wysokości 1100 zł brutto, z tego mam odliczony NFZ i podatek.
Określenie „trwale” oznacza, że ZUS nie będzie wzywał Pani na badania kontrolne. Orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji daje prawo do dodatku pielęgnacyjnego oraz świadczenia uzupełniającego. Po uprawomocnieniu się orzeczenia (14 dni) ZUS wyda decyzję o przyznaniu świadczenia. Otrzyma Pani wypłatę świadczenia od listopada.
Posiadam orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności. Pobieram zasiłek z ośrodka pomocy społecznej w kwocie około 500 zł miesięcznie. Innych dochodów nie posiadam. Czy mogę ubiegać się o przyznanie 500plus? Gdzie mam złożyć wniosek?
Wniosek należy złożyć do ZUS. Do wniosku proszę dołączyć zaświadczenie o stanie zdrowia wystawione przez lekarza na druku OL-9. Wskazane jest, by dołączyć także dokumentację medyczną np. wypis ze szpitala, badania profilaktyczne, wyniki badań itp., co pozwoli być może lekarzowi orzecznikowi ZUS na wydanie orzeczenia bez bezpośredniego badania w trybie zaocznym. Orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji daje prawo do dodatku pielęgnacyjnego i świadczenia uzupełniającego. Dopiero po wydaniu i uprawomocnieniu orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji, ma pan szanse uzyskać świadczenie uzupełniające w maksymalnej kwocie 500 zł miesięcznie. Orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności nie stanowi podstawy do przyznania świadczenia.
Mam 62 lata. Mój mąż zginał w wypadku w pracy. Dostaję własną emeryturę w wysokości 1260 zł. brutto. Mąż mój przepracował ponad 42 lata. Czy mogę się ubiegać o rentę rodzinną? Czy może być ona wyższa niż moja emerytura? Jeśli będzie niższa to czy mogę zostać przy swojej emeryturze?
Generalną zasadną jest, że wdowa ma prawo do renty rodzinnej w sytuacji, gdy w chwili śmierci męża, lub w ciągu 5 lat od jego śmierci osiągnęła wiek 50 lat. Od tego warunku występują jednak odstępstwa spowodowane np. opieką nad dziećmi lub powstałą niezdolnością do pracy. Renta rodzinna wynosić będzie 85 proc. świadczenia, które przysługiwałoby Pani mężowi. Świadczenie z ubezpieczenia wypadkowego może być wyższe od dotychczas pobieranej emerytury, a w przypadku, gdyby okazało się mniej korzystne ZUS nadal będzie wypłacał dotychczasowe świadczenie. Jednakże w celu jednoznacznej weryfikacji uprawnień do tego świadczenia należy złożyć wniosek o ustalenie prawa do renty rodzinnej.