Z karpia i maślanki wyczarowały cuda
W pierwszy weekend października uczennice Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. z powodzeniem wzięły udział w II Ogólnopolskim Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!”. Duet Sylwia Smyczek i Anna Elsner zajął w konkursie pierwsze miejsce.
WODZISŁAW ŚL. Organizatorem rywalizacji była Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, czyli stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb oraz gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka. Sam konkurs organizowany był podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego na zamku w Niemodlinie. W sobotę 5 października o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyli uczniowie szkół gastronomicznych, a w niedzielę – zawodowi szefowie kuchni – z całej Polski.
W jury konkursu zasiedli znakomici kulinarni eksperci, m.in. Adam Chrząstowski, Krzysztof Szulborski, Krzysztof Gawlik, Krzysztof Malinowski, Tomasz Smoczyk, Marcin Sobol, Wojciech Harapkiewicz, Walentyna Jałocha i Tomasz Smoczyk. Moderatorem konkursu był opolski szef kuchni Kamil Klekowski. Składnikami, które w konkursie musieli wykorzystać wszyscy uczestnicy, były karp oraz maślanka. Młodzi gastronomowie z Wodzisławia Śl. gładko przeszli eliminacje i zakwalifikowali się do konkursu głównego, w którym na zamku w Niemodlinie wystąpiło 5 drużyn. Najlepszą okazał się tandem w składzie Sylwia Smyczek i Anna Elsner. Oprócz licznych nagród i słów uznania dziewczyny zyskały również kwalifikację do przyszłorocznej edycji konkursu. Ania i Sylwia przygotowywały się do konkursu pod okiem nauczycielki gastronomii Judyty Lamży.oprac.
(mak)