Kiedyś gotował prezydentowi Ekwadoru. A w „Ekonomiku” uczył przyszłych kucharzy
W Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem Kurta Schellera – szefa kuchni, nauczyciela, miłośnika smaku i dobrej kuchni, uczestnika popularnych programów poświęconych sztuce kulinarnej
WODZISŁAW ŚL. Warsztaty adresowane były do uczniów klas II i III kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzież pod okiem Schellera podjęła się wykonania włoskiej zupy z warzyw, puree z ziemniaków i selera z mini cordon blue. Druga grupa gotujących adeptów fachu kulinarnego, korzystając z doświadczenia gościa, przygotowała krem karmelowy, kaszę gryczaną z warzywami korzeniowymi i medaliony ze schabu w cieście naleśnikowym.
– Takie doświadczenia, inspirowanie się najlepszymi stanowi o efektywności edukacji. Naszym obowiązkiem jako szkoły jest stwarzanie ku temu sposobności - mówi dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych Maria Lach. - Jesteśmy zaszczyceni i dumni, że mogliśmy gościć Szefa kuchni Kurta Schellera, jestem przekonana, że jego wizyta, charyzmatyczna osobowość i cenna lekcja na długo zostaną w pamięci uczniów i nauczycieli – dodaje Maria Lach.
Uczniowie zachwyceni
Gotujący z gościem uczniowie nie kryli swojego zachwytu i entuzjazmu wynikającego z uczestnictwa w warsztatach. Uczniowie podkreślali, jak ważna w kuchni jest możliwość korzystania z wiedzy i umiejętności najlepszych. Warsztat młodego kucharza jest zawsze wynikiem konfrontacji młodzieńczego eksperymentu ze smakiem doświadczenia. - Bylibyśmy zachwyceni i usatysfakcjonowani, gdyby lekcje ze światowymi mistrzami kuchni weszły na stałe w tradycję naszej szkoły - podkreślają wodzisławscy nauczyciele gastronomii.
Kim jest Kurt Scheller?
Scheller to Szwajcar urodzony w Lucernie, tam też nabył pierwszych praktyk gastronomicznych. W wieku 19 lat opuścił Szwajcarię, podróżując i gotując niemal na całym świecie – w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Holandii, na Jamajce. Był szefem kuchni prezydenta Ekwadoru, gotował dla szejków w Kuwejcie. W 1989 r. został Szefem Roku w konkursie organizowanym przez organizację kucharzy Białe Czapki. W kolejnych latach był szefem kuchni hotelu Moskwa w stolicy Rosji a także polskich hoteli Bristol i Sheraton w Warszawie. Prowadził i uczestniczył w kilku programach kulinarnych w polskich stacjach telewizyjnych. Słowem, Scheller, to nie tylko doskonały kucharz, ale też kulinarna osobowość i celebryta. (art)