Według jurorów to była „smakowita petarda”
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskim w Wiśle odbył się ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych „Gotuj z pasją”. Uczestnicy rywalizowali w kategorii kucharz. Drugie miejsce zajęła uczennica wodzisławskiego „Ekonomika”.
WODZISŁAW ŚL. Do konkursu przystąpiło 15 kucharzy ze szkół polskich i czeskich. Uczestnicy sporządzali 4 porcje dania zasadniczego na bazie ryb. Na przygotowanie potraw mieli 2 godziny. Uczennica wodzisławskiego „Ekonomika” – Anna Elsner z klasy II TGI – przygotowała pod okiem opiekuna, Judyty Lamży, polędwicę z dorsza pod płaszczykiem ziołowym w asyście rybnego gołąbka, wiosennych warzyw, puree selerowo – ziemniaczanego, chipsa serowego oraz sosu maślanego. Danie, dzięki któremu Ania zdobyła II miejsce, zostało przez jurorów okrzyknięte „smakową petardą”. Organizatorem tegorocznej edycji konkursu było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich „Teraz Patelniok” wraz z Fundacją Alternative. W kwietniu odbyły się też wyjazdowe warsztaty gastronomicz ne na kuchni promu Unity Line MF Polonia. Młodzież klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych odbyła dwudniowe zajęcia kulinarne pod okiem szefów kuchni firmy Unity Line i nauczyciela zawodu Krzysztofa Zielonki. Młodzież zapoznała się ze specyfiką pracy w kuchni okrętowej, zasadami HACCP na promie oraz sporządzała dania i desery z karty.oprac. (mak)