Kącik ZUS
Odpowiada Aldona Węgrzynowicz rzecznik regionalny ZUS Województwa Śląskiego
W dniu 01-12-2017r. , po przerwie 3 miesięcznej, zatrudniłem się na umowie zlecenie. W styczniu 2018r. mam planowany zabieg operacyjny. Czy będę miał prawo do zasiłku chorobowego?
Osoba zatrudniona na podstawie umowy zlecenie nabywa prawo do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia chorobowego po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego.
Do 90-dniowego okresu ubezpieczenia chorobowego wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego , jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem bezpłatnym , urlopem wychowawczym . Absolwentom szkół oraz szkół wyższych zasiłek chorobowy przysługuje od pierwszego dnia ubezpieczenia chorobowego, jeżeli zostali objęci tym ubezpieczeniem w ciągu 90dni od dnia ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych.
W Pana przypadku nabywa Pan prawo do zasiłku chorobowego od dnia 01-03-2018, czyli po 90 dniach okresu wyczekiwania.
Jak mogę sprawdzić, czy nie zalegam ze składkami?
Może Pan/Pani złożyć do ZUS wniosek o ustalenie salda na Pani/Pana koncie. Taką informację znajdzie Pan również na swoim koncie na Platformie Usług elektronicznych ZUS.
W dniu 27-10-2017 rozpoczęłam pracę. Jest to moja pierwsza umowa o pracę, a w dniu 2 listopada 2017 rozchorowałam się. Kiedy nabędę prawo do zasiłku chorobowego?
Pracownik nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego niezależnie od rodzaju zawartej umowy o pracę . Może to być zarówno umowa o pracę na okres próbny, na czas określony, na czas wykonywania określonej pracy, na czas nieokreślony.
W Pani przypadku nabywa Pani prawo do zasiłku chorobowego w dniu 26-11-2017, czyli po 30 dniach okresu wyczekiwania.