Uczta dla miłośników fotografii
Uczta dla miłośników fotografii
WODZISŁAW ŚL. 28 października w Miejskim Ośrodku Kultury w Radlinie odbyła się kolejna edycja Balans Foto Festiwal. Była to już piąta edycja imprezy, zorganizowanej przez Stowarzyszenie Fotobalans. Podczas każdej odsłony wydarzenia pojawiały się znane nazwiska świata fotografii. Byli już m.in. Arkadiusz Makowski, Roland Kilimanjaro Błażejewski, Agnieszka Rzymek czy Adam Polański. W tegorocznym programie znalazły się zróżnicowane tematycznie prezentacje autorskie kolejnych znakomitych artystów. - Możliwość spotkania i zobaczenia w jednym miejscu i czasie prac pięciu wspaniałych fotografów to nie lada gratka dla miłośników fotografii. Na pewno dla mnie. Cieszę się, że w naszym regionie jest organizowany taki festiwal - mówił uczestniczący w wydarzeniu Michał z Wodzisławia Śl.
Miłośnicy sztuki fotograficznej mieli okazję posłuchać prezentacji pięciu niesamowitych artystów. Barbara Stankiewicz opowiedziała o sztuce tworzenia niezwykłych portretów, Paweł Bożek zdradził tajniki fotografii sportowej, a Michał Szalast przedstawił swoje zdjęcia dokumentalne wykonane w Afryce. Arkadiusz Gola poruszył znajdującą się w murach radlińskiego MOK-u publiczność opowieściami o przejmującym śląskim reportażu. - Moja fotografia dzisiaj jest bardziej przyglądaniem się ludziom niż ich fotografowaniem. Nie mam już w sobie takiego napięcia, że wychodząc z aparatem, muszę zrobić dobre zdjęcia. Wcale nie muszę - mówił artysta o swojej twórczości. Ostatnim punktem programu było spotkanie z Arkadiuszem Branickim - mistrzem fotografii aktu, wielokrotnie nagradzanym w konkursach międzynarodowych. - Jak myślę o swojej fotografii, to wydaje mi się, że w tym naszym ciężkim zmęczonym życiu przyda się taki Branicki. Pokaże coś ładnego, lekkiego, idealnego - mówił artysta.
W radlińskim Miejskim Ośrodku Kultury pięciorgu fotografom towarzyszyły niezwykłe wystawy. Ekspozycje prezentowały zdjęcia Barbary Stankiewicz, Arkadiusza Goli, Michała Szalasta, Pawła Bożka, Jerzego Mazura i Adama Kota. Swoje fotografie zaprezentowali również członkowie Stowarzyszenia Fotobalans. (juk)