Poznaj kulinarnych zwycięzców Dni Marklowic
MARKLOWICE Tradycyjnie już jedną z atrakcji dni Marklowic były zmagania kulinarne.
Tym razem podczas VIII Festiwalu Śląskiego Kustu pięć drużyn kucharzy profesjonalistów i także pięć drużyn kucharzy amatorów zmagało się z tematem „Małe co nieco dla podniebienia, czyli Śląsko przekąska”. Jury w składzie: Leszek Florek, Beata Jaromin, Bożena Szlufik, Judyta Lamża oceniało kulinarne popisy w kategoriach: smak potraw, dobór dodatków, forma i estetyka podania, przygotowanie stanowiska. W kategorii profesjonalista pierwsze miejsce zajęły Magdalena Fyrla i Weronika Głąbica, drugie miejsce powędrowało do Krzysztofa Winklera i Damiana Leszczyńskiego a trzecie przypadło Annie Linow i Klaudii Kiełkowskiej. W kategorii amator Grand Prix przypadło Paulinie Makowskiej i Klaudii Kamińskiej, drugie były Martyna Goszyc i Karolina Waler, a trzecie Jolanta Szulik i Klaudia Bugiel.
Z kolei rodziny rywalizowały w grillowaniu ryby. Jury w składzie Jolanta Rybak, Zygmunt Rajkowski i Halina Piszczan przyznało pierwsze miejsce dla rodziny Elias, drugie dla rodziny Błędowskich, a miejsce dla rodziny Szkatuła. Wszystkie zwycięskie drużyny w obu konkursach otrzymały nagrody rzeczowe.
(tora)