Remigiusz Rączka z przepisami na wiosnę i lato
WODZISŁAW ŚLĄSKI Znany kucharz, felietonista „Nowin Wodzisławskich” napisał drugą książkę. „Rączka gotuje na beztydziyń i świynta - wiosna, lato” jest kontynuacją książki wydanej w ubiegłym roku, zawierającej przepisy na jesień i zimę.
Tym razem Remigiusz Rączka przedstawia nie tylko potrawy kuchni śląskiej, ale też przepisy poznane podczas podróży czy realizacji programów telewizyjnych. Zapewnia, że wszystkie potrawy wykonał i skosztował. W książce znajdziemy też przepisy na nalewki oraz opisy wybranych ziół. Jak zwykle każdy rozdział poprzedzony jest wprowadzeniem napisanym w języku polskim jak i śląską gwarą, co samo w sobie stanowi atrakcję. Kucharz zadbał o przygotowanie słowniczka wyrazów śląskich, by nikt nie miał problemów ze zrozumieniem tekstów. Przydatny jest opracowany przez Remigiusza Rączkę pomocnik kuchenny na końcu książki. Dowiemy się z niego np., do czego służą określone typy mąki, jakie są objętości w przeliczeniu na szklanki czy łyżki. Całość wydana jest starannie, na kredowym papierze i jest bogato ilustrowana.
(tora)