Kaczką i mufinką trafił w gusta jurorów
RYDUŁTOWY
Krzysztof Firut, uczeń trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, zajął II miejsce w Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym. Przygotowane przez niego danie zostało uznane za najlepsze przez komisję VIP.
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. W tym roku przebiegał on pod hasłem „Finezja smaków potraw z makaronów”. Każdy zawodnik w 90 minut musiał przygotować cztery porcje potrawy, której podstawowym składnikiem był właśnie makaron. Uczniowie musieli samodzielnie przygotować makaronowe ciasto. Krzysztof Firut przygotował mufinkę z pomarańczami i kaczką na leśnym mchu. W skład potrawy wchodził m.in. żel, który został wykonany z tekstur molekularnych. Krzysztof, mimo młodego wieku, zdążył ukończyć kurs kuchni molekularnej w Akademii Molekularnej Jeana Bosa. Kuchnia molekularna to zresztą jego ogromna pasja.
(tora)