Przepis na pyszne ciasteczka orzechowe
Uczniowie Zespołu Szkół w Rydułtowach przygotowali świąteczne ciasteczka pod okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich. Każdy może zrobić sobie takie słodkości w domu. Podajemy przepis.
RYDUŁTOWY Rozwałkowali ciasto, wycinali z niego różne kształty i dekorowali - uczniowie z Zespołu Szkół w Rydułtowach przygotowywali świąteczne ciasteczka. - Robimy rogaliki orzechowe, ciasteczka maślane, korzenne, kokosowe i tzw. ciasteczka z witrażem, czyli z wykrojonym środkiem, który trzeba zapełnić rozpuszczoną landrynką. Przepisy, z których korzystamy, pochodzą od naszych babć i cioć, ale jest też kilka nowoczesnych. Chociaż przyznam, że te starsze charakteryzują się większą prostotą i smakowo przemawiają naprawdę do wszystkich - mówi Irena Turos z Rydułtów, która należy do Koła Gospodyń Wiejskich w Gaszowicach.
Pieczenie ciasteczek odbywało się w ramach realizowanej od 1 września w klasach edukacji wczesnoszkolnej w Zespole Szkół w Rydułtowach innowacji pedagogicznej „Ja i moja mała Ojczyzna”, której celem jest edukacja regionalna. Autorką innowacji jest nauczycielka Danuta Maćkowska, a prowadzą ją również Hanna Perenc oraz Małgorzata Wita. - Ważnym akcentem innowacji jest między innymi wdrożenie zajęć „regionalizmu na żywo”. W tym celu wykorzystujemy szkolną izbę regionalną, gdzie dzieci mogą poznać narzędzia, meble, czy stroje z poprzednich pokoleń. Przeprowadzono już zajęcia dotyczące zdrowego żywienia oraz gromadzenia zapasów na zimę. Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia smażenia powideł zorganizowane wspólnie z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Gaszowicach. Bardzo ciekawe były też zajęcia warsztatowe z malowania ceramiki - wylicza Danuta Maćkowska, która specjalnie na potrzeby zajęć stworzyła zeszyt ćwiczeń „Moja mała Ojczyzna Rydułtowy”.
(mak)
Przepis na tradycyjne orzechowe rogaliki
Składniki:
140 gram drobno zmielonych orzechów włoskich
140 gram cukru pudru
1 żółtko
1 kostka margaryny (w temp. pokojowej)
380 gram mąki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie łączymy. - Muszą mieć odpowiednią gramaturę, dlatego dokładnie je ważymy. Każda gospodyni wie, że jeśli chodzi o łączenie składników, to zaczynamy od tych najmiększych - mówi Irena Turos z KGW w Gaszowicach. Gotowe ciasto ugniatamy w kształt kuli. Od całości odrywamy niewielkie kawałki ciasta. Każdy kawałek formujemy w rogalik i układamy na blaszce. - Pieczemy przez 10 minut w temp. 160 st. C. Gorące jeszcze rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze. To bardzo proste i bardzo dobre ciasteczka. Wszyscy się zajadają - dodaje Irena Turos.