Ekonomik zdeklasował rywali w Cieszynie
WODZISŁAW ŚLĄSKI 28 października 2015r., w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyła się VII edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy.
Do rywalizacji zaproszeni byli uczniowie gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych z Wisły, Cieszyna, Dąbrowy Górniczej, Bielska Białej, Wodzisławia Śląskiego, Rybnika oraz Czeskiego Cieszyna. Zadaniem uczestników konkursu było sporządzenie w 90 minut 3 porcji potraw na bazie fileta z karpia ze skórą, wykorzystanie przynajmniej dwóch mrożonek z podanej listy oraz podgrzybków lub maślaków mrożonych. Sędziami było grono profesjonalnych kucharzy, członków Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, zaś przewodniczącym Carlos Gonzalez-Tejera- dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania. W konkursie startowały dwie uczennice klasy kl. IIA TG, z Zespołu Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Paulina Ścisłowska przygotowała: karpia z ziołami pieczonego w soli, w asyście babeczek ze szpinaku i grzybów leśnych, puree ziemniaczano - oliwkowego, marynowanych karotek i dyni z nutą sosu musztardowego. Z kolei Klaudia Kiełkowska zaprezentowała: roladki z karpia i brokułów, z kuskusem i pestkami dyni, w towarzystwie musu marchwiowego, smażonych podgrzybków, glazurowanej dyni, fasolki szparagowej oraz sosu szpinakowego. Ta druga zdeklasowała rywali. Zwyciężyła osiągając o 30 punktów wynik wyższy niż osoba z drugiego miejsca, na 400 możliwych do zdobycia. Do sukcesu dziewcząt przyczyniły się trafne rady absolwentów naszej szkoły- Macieja Mrozka i Błażeja Kubicy, którzy wielokrotnie reprezentowali „ Ekonomik” w gastronomicznych rywalizacjach. - Szczególnie jednak chcemy podziękować państwu Antonik, właścicielom Restauracji Trattoria – włoskie klimaty z Wodzisławia Śląskiego, którzy byli sponsorami wszystkich prób i występu konkursowego Klaudia i Pauliny – mówi Judyta Lamża, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, która przygotowała uczennice do konkursu.
(tora)