Kącik ZUS
Beata Kopczyńska, rzecznik prasowy O/ZUS w Rybniku
Jestem członkiem OFE proszę o informację, jaka część składki obecnie jest przekazywana do mojego otwartego funduszu, a jaka pozostaje w ZUS?
Dla członka otwartego funduszu emerytalnego podział składki przedstawia się następująco:
12,22 % - konto w ZUS (I filar)
4,38 % - subkonto w ZUS
2,92 % - OFE.
Otrzymałam z ZUS informacje o stanie konta, która zawiera dużo istotnych dla mnie rzeczy. Co to jest subkonto i jaki ma wpływ na moją przyszłą emeryturę?
Od 1 maja 2011 r. ZUS prowadzi subkonto, na którym zapisuje część składki na ubezpieczenie emerytalne. Na subkoncie zapisywane są informacje o kwotach składek należnych, a jeśli pracodawca je opłacił, to także o kwotach składek wpłaconych, odsetkach za zwłokę zapłaconych przez płatnika oraz o środkach przekazanych do ZUS przez otwarty fundusz emerytalny. Wszystkie środki zgromadzone na subkoncie są waloryzowane i podlegają dziedziczeniu w razie Twojej śmierci, a także podziałowi w przypadku rozwodu lub unieważnienia małżeństwa.
W sierpniu dostałem list z informacji o stanie konta, w której podana jest hipotetyczna emerytura wyliczona w dwóch wariantach. Który wariant jest tym właściwym, tzn. którą emeryturę dostanę?
Każdy kto do końca 2014 r. ukończył 35 lat, a na swoim koncie ma zapisane składki i/lub kapitał początkowy, ma obliczoną przez ZUS wartość hipotetycznej emerytury.
Jest ona obliczana w dwóch wariantach, na podstawie stanu konta (bez składek w OFE i na subkoncie). Składki w OFE i na subkoncie przy tym wyliczaniu nie są brane pod uwagę
Pierwszy wariant według stanu na 31 grudnia 2014 r. – czyli tak jakbyśmy przestali pracować po 31 grudnia 2014 r. i nie odprowadzali składek na ubezpieczenie emerytalne, a na emeryturę przeszlibyśmy dopiero po osiągnięciu wieku emerytalnego.
Drugi wariant z uwzględnieniem także hipotetycznych przyszłych składek – czyli jakbyśmy pracowali do osiągnięcia wieku emerytalnego, a na naszym koncie zapisywane byłyby składki emerytalne średnio takie jak dotychczas.
To jest tylko hipoteza, nieuwzględniająca żadnych wydarzeń w naszym życiu. Wystarczy, ze wysokość naszej pensji trochę wzrośnie i już ta emerytura będzie wyższa niż te wariantowane.
W informacji o stanie konta jest wzmianka o składkach należnych i składkach wpłaconych, co to znaczy?
Składki należne to te, które wynikają z dokumentów przekazanych do ZUS przez płatników składek (raportów imiennych i deklaracji rozliczeniowych). Zaś opłacone to te, które płatnik składek faktycznie wpłacił (opłacona składka na ubezpieczenia społeczne).