Jaja z Wodzisławia Śląskiego zdobyły laury programu Doceń polskie
WODZISŁAW ŚLĄSKI Jaja z firmy JONA Katarzyna Jona w Wodzisławiu Śląskim zdobyły certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie oraz tytuł TOP PRODUKT.
Wyróżnienie przyznano podczas XVII certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach programu Doceń polskie, która odbyła się w Czeladzi. Patronem honorowym tego przedsięwzięcia jest minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Godło to nie jest nadawane automatycznie, otrzymują je tylko wyróżniające się artykuły żywnościowe. Warunkiem uzyskania certyfikatu Doceń polskie jest udokumentowane posiadanie „polskiego akcentu” i wysokie noty przyznane produktowi przez specjalistów z branży spożywczej. Jaja z zakładu JONA, który istnieje od 1971 r., sprzedawane są na terenie Śląska. Kury należące do wodzisławskiego przedsiębiorstwa karmione są wyłącznie naturalnym pokarmem, który jest przygotowywany z własnych płodów rolnych. Wysokiej jakości surowiec pozwala uzyskać treściwą karmę, która nie zawiera antybiotyków i sztucznych dodatków.
Loża Ekspertów programu Doceń polskie, której członkami są specjaliści z branży spożywczej, oceniła ponad 200 produktów, które zakwalifikowano do udziału w audycie. Pod pojęciem artykułu z polskim akcentem kryje się: tradycyjna receptura, bazowanie na rodzimych składnikach lub produkcja wyrobu na terenie Polski. Certyfikat nadawany jest na 2 lata, po upływie tego czasu producent może ponownie zgłosić produkt do oceny. Eksperci sprawdzają go i decydują czy wyrób nadal zasługuje na rekomendację programu Doceń polskie.
– Godło Doceń polskie nie jest przyznawane każdemu, kto o nie zabiega. Wyróżnione produkty zostały sprawdzone przez doświadczonych ekspertów z branży spożywczej. Konsumenci wybierając produkt oznaczony biało-czerwonym logotypem Doceń polskie mogą być spokojni o ich jakość – podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie.
(eos)