Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 12 (750) Data wydania: 24.03.15
Czytaj e-gazetę

Jadalna ziemia i serwis francuski

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach zorganizował 17 marca I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne.

- To pierwsze tego rodzaju zmagania. Cieszymy się, że na nasze zaproszenie odpowiedziały szkoły z całego województwa, a także szkoły czeskie - podkreśla dyrektor ZSP nr 2 w Rydułtowach, Jacek Stebel.

W mistrzostwach brali udział uczniowie ze szkół w Rydułtowach, Rybniku, Bielsku-Białej, Chorzowie, Zabrzu, Raciborzu, Zawierciu, Siemianowicach Śląskich, Dąbrowie Górniczej oraz z czeskich szkół w Šilheřovicach i Frýdku-Místku.

Kucharze popisali się doradą

Konkurs był podzielono na dwa bloki. Pierwszy, czyli „Wiosenne inspiracje z doradą”, skierowany był do młodych kucharzy. W początkowym etapie zmagań dwuosobowe drużyny musiały przygotować przystawkę i danie główne. - Jako przystawkę podaliśmy doniczkę młodych warzyw z jadalną ziemią, jogurtem i sałatą. Jadalną ziemię przygotowuje się z makreotekstury, to jest specjalnej skrobi ziemniaczanej do której dodaliśmy oliwę z pestek dyni. Z efekcie powstaje coś, co wygląda jak ziemia. Smak można porównać do orzeszków ziemnych. Do tego były sandwicze z dorady, czyli gotowanie ryby w cytrusach - wyliczają Angelika Paulus i Krzysztof Firut, którzy reprezentowali gospodarzy, ZSP nr 2 w Rydułtowach.

Ostatecznie - po zmaganiach finałowych - pierwsze miejsce zajęli Paulina Pustelnik i Dimitrij Petrov z Zespółu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Drugą pozycję zdobyli Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut z Zespołu Szkół Ekonomiczno–Usługowych w Rybniku, a trzecią Klára Studeničová i Andrew Unger ze szkoły we Frýdku-Místku.

Kelnerzy nalewali wino

Później zmagania przeniosły się do gościńca Zodiac w Rzuchowie. Tam odbywał się drugi blok konkursowy, czyli „Kelner - doradca kulinarny”. Po etapie teoretycznym młodzi kelnerzy wzięli udział w eliminacjach związanych przede wszystkim z serwisem francuskim. Jeszcze wcześniej kelnerzy losowali śniadania: kontynentalne, francuskie proste, angielskie lub wiedeńskie, a następnie musieli je odpowiednio przygotować i podać. - Z kolei konkurencją finałową było nalewanie wina w obecności konsumenta - mówi Piotr Borecki, przedstawiciel Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Wśród kelnerów pierwsze miejsce wywalczyła Kaudia Jencz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, druga była Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito Technikum nr 1 im. Zbigniewa Herberta w Siemianowicach, a trzeci Szymon Przybyłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.

(mak)