Jadalna ziemia i serwis francuski
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach zorganizował 17 marca I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne.
- To pierwsze tego rodzaju zmagania. Cieszymy się, że na nasze zaproszenie odpowiedziały szkoły z całego województwa, a także szkoły czeskie - podkreśla dyrektor ZSP nr 2 w Rydułtowach, Jacek Stebel.
W mistrzostwach brali udział uczniowie ze szkół w Rydułtowach, Rybniku, Bielsku-Białej, Chorzowie, Zabrzu, Raciborzu, Zawierciu, Siemianowicach Śląskich, Dąbrowie Górniczej oraz z czeskich szkół w Šilheřovicach i Frýdku-Místku.
Kucharze popisali się doradą
Konkurs był podzielono na dwa bloki. Pierwszy, czyli „Wiosenne inspiracje z doradą”, skierowany był do młodych kucharzy. W początkowym etapie zmagań dwuosobowe drużyny musiały przygotować przystawkę i danie główne. - Jako przystawkę podaliśmy doniczkę młodych warzyw z jadalną ziemią, jogurtem i sałatą. Jadalną ziemię przygotowuje się z makreotekstury, to jest specjalnej skrobi ziemniaczanej do której dodaliśmy oliwę z pestek dyni. Z efekcie powstaje coś, co wygląda jak ziemia. Smak można porównać do orzeszków ziemnych. Do tego były sandwicze z dorady, czyli gotowanie ryby w cytrusach - wyliczają Angelika Paulus i Krzysztof Firut, którzy reprezentowali gospodarzy, ZSP nr 2 w Rydułtowach.
Ostatecznie - po zmaganiach finałowych - pierwsze miejsce zajęli Paulina Pustelnik i Dimitrij Petrov z Zespółu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Drugą pozycję zdobyli Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut z Zespołu Szkół Ekonomiczno–Usługowych w Rybniku, a trzecią Klára Studeničová i Andrew Unger ze szkoły we Frýdku-Místku.
Kelnerzy nalewali wino
Później zmagania przeniosły się do gościńca Zodiac w Rzuchowie. Tam odbywał się drugi blok konkursowy, czyli „Kelner - doradca kulinarny”. Po etapie teoretycznym młodzi kelnerzy wzięli udział w eliminacjach związanych przede wszystkim z serwisem francuskim. Jeszcze wcześniej kelnerzy losowali śniadania: kontynentalne, francuskie proste, angielskie lub wiedeńskie, a następnie musieli je odpowiednio przygotować i podać. - Z kolei konkurencją finałową było nalewanie wina w obecności konsumenta - mówi Piotr Borecki, przedstawiciel Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Wśród kelnerów pierwsze miejsce wywalczyła Kaudia Jencz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, druga była Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito Technikum nr 1 im. Zbigniewa Herberta w Siemianowicach, a trzeci Szymon Przybyłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
(mak)