Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 50 (735) Data wydania: 16.12.14
Czytaj e-gazetę

Procne pierniki

Felieton Remigiusza Rączki

No i momy Roztomili Ludkowie połowica grudnia, a do mie to je czas na pieczyni roztomańtych piernikow do pomaszkecynio.

Ale żeby my sie zrozumieli, jo godom na roztomańte ciasteczka pierniki,  bo rychtyk piernikowe to już downo w biksie muszom leżeć.

Przed świyntami w doma musi woniać masłym, skurzicom, grzebyczkami, apluzynami. Jedne je pewne, momy czuć pomału świynta.

I jeszcze jedna ważno rzecz - te pierniki nojlepszy szmakujom, jak se jich sami przirychtujymy. Wtedy jak jymy, to czujymy ta nasza proca.

Roztomili jo już nic wiyncyj nie godom, yno pod spodkiem dowom wom recepty na rychtyk dobre pierniki. Życza wom udanych wypiekow. Pyrsk

Apluzyna- pomarańcza
Skurzica- cynamon
Grzebyczki- goździki
Wonio- pachnie
Proca- starania


Ule orzechowe

Skład:
Orzechy włoskie mielone 25 dag,
cukier puder 25 dag, białko 1 szt.,
wafle lub hostia, polewa czekoladowa

Wykonanie:
Orzechy wymieszać z cukrem pudrem i białkiem. Zarobić na jednolitą masę, po czym na kilkanaście minut włożyć do lodówki. Następnie wyciskać w specjalnej formie do uli, robiąc w środku dziurę na krem. Układać na papierze śniadaniowym na blaszce. Z wafli lub hostii wykrawać kieliszkiem kółeczka, które będą spodem.

Krem adwokatowy

Skład:
Jaja 4 szt., cukier 4 łyżki, cukier wanilinowy 1 szt., mleko w proszku,
spirytus

Wykonanie:
Jaja ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać spirytus i tyle mleka w proszku, aby krem nie był za rzadki. Krem musi być konsystencji lejącej, gdyż inaczej będzie ciężko napełnić ule. Po napełnieniu uli, przykleić na spód kółeczko z wafli, zaś wierzchołek ula ozdobić kropką z czekolady.