Zdrowy tryb życia
Nastała moda na zdrowe odżywianie, piękny wygląd i aktywne spędzanie czasu.
Z drugiej strony jesteśmy bombardowani informacjami o tym, że stajemy się coraz bardziej otyli, a u dzieci coraz częściej występuje nadwaga. Począwszy od dzisiaj przez kilka następnych wydań chcemy Państwu tłumaczyć, drodzy czytelnicy, zasady co jeść i jak, żeby utrzymać sylwetkę w ryzach i czuć się dobrze. Od Was zależy jak spędzicie tę jesień i czy odbije się to na Waszej wadze. Zachęcać będziemy do ruchu oraz podpowiadać, gdzie można uzyskać pomoc kiedy kilogramów mamy już za dużo. Wystarczy zastosować kilka rad, żeby nasz organizm lepiej pracował a nam się więcej chciało i skorzystać z porad fachowców, którzy potrafią wydobyć piękno.
Dlaczego 5 posiłków dziennie?
Jest to liczba, która gwarantuje dostarczenie wartości odżywczych na tyle często, że organizm nie musi niczego odkładać „do magazynu” w formie tkanki tłuszczowej a ponadto, jeśli posiłki złożone są z właściwych proporcji wartości odżywczych to nie powodują skoków glukozy. Glukoza natomiast odpowiada m.in. za uczucie sytości. Utrzymanie jej na zrównoważonym poziomie oznacza, że pozostajemy najedzeni na dłużej. Tak więc jedzmy często w mniejszych ilościach – radzi p. Monika Wita - dietetyk z Centrum Naturhouse z Wodzisławia. Najważniejsze jest śniadanie, ponieważ dostarcza organizmowi energii na rozpoczęcie dnia. Ale także nie zapominajmy o kolacji, która spożyta na 3 godz. przed snem gwarantuje właściwą gospodarkę metabolizmu. Niewłaściwe jest podjadanie między posiłkami.
Oby ryby częściej
gościły na naszych
stołach
Ryby to cenne źródło białka i tłuszczów zwierzęcych, dlatego warto po nie sięgać nie tylko w wieczór wigilijny.
Najbardziej znaną nam rybą ze względu na tradycję jest karp, chociaż coraz częściej sięgamy po inne ryby. Ogólnie ryby możemy podzielić na kilka podstawowych kategorii: słodkowodne i morskie oraz hodowlane i żyjące w naturalnym środowisku – mówi nam Marek Brzoza, manager sklepu rybnego w Wodzisławiu. Do najcenniejszych i najzdrowszych należą ryby morskie, czyli niehodowane przez człowieka. Szczególnie polecam tu śledzie oraz dorsza i pokrewne, np. mintaj czy morszczuk – radzi p. Marek. Dobrze wiemy na jak wiele sposobów można przyrządzić śledzia. Nawet w samym sklepie „Ale rybka” jest kilka rodzajów sałatek śledziowych, w zalewach oraz opiekane czy wędzone. Godne polecenia są także mniejsze ryby morskie takie jak sardynki czy szprotki. Najzdrowszym sposobem przygotowania ryby jest oczywiście jej przyrządzenie na parze z przyprawami i ziołami, wówczas unikamy dodatkowej dawki tłuszczu lub w specjalnym foliowym rękawie.
Jest tak wiele rodzajów ryb i możliwości ich przyrządzenia, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie – tłumaczy dalej Marek Brzoza. Nie należy się bać kosztować różnych gatunków. Faktem jest, że mięso ryb może być i tłuste, i chudsze, może być i białe, i ciemniejsze, jednak korzystajmy z tego, że mamy obecnie na rynku tak wiele ich odmian. Myślę, że jak skosztujemy to znajdziemy swój ulubiony smak i gatunek.
Nie jem mięsa. Będę zdrowy i szczupły?
Niekoniecznie. Obecnie krąży opinia, że im mniej mięsa tym lepiej, gdyż zawierają tłuszcze nasycone, które budują tkankę tłuszczową. Z kolei nadmiar tłuszczu to nadwaga, otyłość a następnie miażdżyca i choroby wieńcowe. To prawda, ale w mięsie znajduje się też bardzo ważne dla nas białko, biorące udział w syntezie hormonów i enzymów, pełniące funkcje transportowe, magazynujące (np. żelazo), regulujące przebieg procesów zachodzących nieustannie w naszym ciele. Dlatego tak istotne jest umieszczenie w swojej diecie odpowiedniej ilości zarówno mięsa jak i innych składników odżywczych. Mięso w zestawieniu z warzywami niesie naszemu organizmowi energię i witaminy. Jednak, żeby się dowiedzieć jak właściwie ułożyć jadłospis najlepiej skonsultować się ze specj. ds żywienia. Bezpłatnej porady w tym temacie udziela p. Monika Wita - dietetyk z Centrum Naturhouse w Wodzisławiu Śl., ul. Zamkowa 1 B (Mały Rynek). Można umówić się także telefonicznie pod nr 32 419 83 74.
Kiedy skórę trapią problemy
Razem z Salonem Piękna i Urody Organique postaramy się Wam, Drodzy Czytelnicy, zaprezentować zestaw porad dotyczących dbania o skórę. Warto pamiętać, że podczas wykonywania zabiegów konieczne jest zachowanie sterylności, zarówno w domu jak i w salonie. Jest to ważne w dobie wielu chorób zakaźnych, alergii i obniżonej stresem odporności. W salonie łatwiej uzyskać sterylne warunki. - Podczas zabiegów korzystamy z materiałów jednorazowych, jak igły, czepki, klapki, ręczniki - mówi Żaneta Radecka, właścicielka salonu Organique.
Sukces kuracji zależy od indywidualnego doboru zabiegów. Nie każdemu pasuje ten sam zabieg pielęgnacji skóry. Dotyczy to zarówno zabiegów na twarz jak i na ciało. Dlatego ważny jest wywiad przeprowadzony przez specjalistę. W kolejnych artykułach przedstawimy bliżej poszczególne zabiegi i wyjaśnimy, dla kogo są dedykowane.
(red)