Z certyfikatem śląskiej kuchni
Restauracje Gościnny Dom i Rączka Gotuje dołączyły do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki
Restauracje Gościnny Dom w Rydułtowach oraz Rączka Gotuje w Wodzisławiu znalazły się w gronie 14 kolejnych lokali, które otrzymały certyfikat członkostwa w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”. Tym samym dołączyły do 21 lokali tworzących szlak od jesieni 2012 roku (wówczas w akcję włączyły się 3 lokale z naszego regionu: Parys w Rydułtowach, restauracja Hotelu Polonia w Raciborzu i restauracja Ośrodka Szkoleniowo – Wypoczynkowego Stodoły w Rybniku). Certyfikaty wręczył wicemarszałek Mariusz Kleszczewski, prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej. – Dziś z radością przyjmujemy na szlak nowe lokale. Idea zapoczątkowana w ubiegłym roku została niezwykle ciepło odebrana. Otrzymaliśmy sporo pozytywnych opinii spoza województwa. Odwiedzający nasz region poszukują lokali oferujących regionalne potrawy sporządzone według tradycyjnych receptur. Wielu turystów specjalnie przyjeżdża, aby skosztować różnorodności kuchni śląskiej, która jest naszym bogactwem – powiedział Mariusz Kleszczewski.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Zainteresowanie klientów i samych restauracji sprawiło, że już kilka miesięcy po inauguracji Szlaku pracowano nad jego rozszerzeniem. Dziś w projekcie uczestniczy 35 lokali z terenu całego województwa śląskiego. Reprezentują odmienne stoły i tradycje województwa śląskiego. Oferta menu Śląskie Smaki wzbogaciła się o nowe, często prawie zapomniane potrawy kuchni śląskiej, jurajskiej i beskidzkiej. – Na Szlaku widać coraz większą różnorodność. W jego pierwszej odsłonie zdecydowanie królowała kuchnia śląska, dziś mamy do zaproponowania o wiele więcej. Do projektu dołączyły nowe restauracje, w tym wiele serwujących tradycyjne potrawy kuchni jurajskiej i beskidzkiej, widoczne są wpływy żydowskie, czeskie i austriackie – mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Warunkiem dołączenia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także poziom samej restauracji – czystość czy dbałość o profesjonalną obsługę. Dopiero spełniając te wszystkie warunki przedstawiciele nowych lokali zyskali możliwość odebrania certyfikatów potwierdzających członkostwo w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”.
(tora)
Amatorzy śląskich smaków mogą brać udział w konkursie „Poznaj Śląskie Smaki”. Podróżując po województwie i odwiedzając szlakowe lokale mogą na specjalnej ulotce zbierać pieczątki i wymieniać je na nagrody ufundowane przez Śląską Organizację Turystyczną. By otrzymać m.in. cenione wydawnictwo „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego” czy szlakowe torby na zakupy, wystarczy zebrać 7 pieczątek.