Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 51/52 (528/529) Data wydania: 21.12.10

Święta po Hiszpańsku

Na Majorce nie jedzą karpia. Nie można nawet kupić tej ryby. W Wigilię głównym daniem są owoce morza.

Ale nie ma tradycyjnych dań, które są podawane na tę okazję w całym kraju. Podobnie zresztą jest w Hiszpanii.

Francisco Sanchez Gost przyjechał do Polski osiem lat temu. Mieszka w Raciborzu. Ma tu żonę i dzieci, prowadzi firmę budowlaną. Wcześniej święta spędzał na Majorce, skąd pochodzi jego mama. Jego ojciec też jest Hiszpanem. – Tam święta Bożego Narodzenia wyglądają nieco inaczej niż w Polsce. Tu jest tradycyjna kolacja z daniami typowo wigilijnymi, tam są owoce morza. W każdym domu kuchnia świąteczna wygląda trochę inaczej – tłumaczy.

W grudniu średnia temperatura na Majorce sięga około 5 st. C. Gdy spadnie do zera można porównać ją z polskimi mrozami poniżej – 20 st. C. – Akurat bardziej lubię zimno niż upały, więc w Polsce mi się podoba – uśmiecha się Francisco. Nawet w takim klimacie w większości domów na święta stoi choinka. – Jest choinka, ale nie ma prezentów. Również nie ma zwyczaju dawania prezentów 6 grudnia, z okazji Mikołaja – wyjaśnia. Prezenty dostaje się na święto Trzech Króli, 6 stycznia. I do tego dnia trwa atmosfera świąt i większość urlopów.

Wigilia jest dniem pracującym, choć większość osób kończy pracę wcześniej. Rodziny zjeżdżają się do domów, często spędzają ten okres u rodziców. – Przed kolacją wszyscy idą do kościoła. Po kolacji rozchodzą się do domów, albo wychodzą do miasta – opisuje Francisco. Jako młodzieniec spędzał święta raz u rodziny ojca, raz w stronach rodzinnych matki. – U ojca w Hiszpanii przed wigilią jadło się jeszcze obiad. A daniem głównym był pieczony indyk. U matki prosiaka. Nigdzie tam nie było jednak opłatka – wyjaśnia.

Dzieci i tak najbardziej czekają na prezenty. 5 stycznia nie mogą zasnąć w oczekiwaniu na upominek. – W każdym mieście, każdej wiosce odbywają się tego dnia uroczystości. W centrum organizuje się scenę i przyjeżdżają trzej królowie – mówi przedsiębiorca. W przygotowania angażują się wszyscy. Trwają one około dwa tygodnie. Całą uroczystość poprzedza przemarsz przez miasto w kolorowym korowodzie. Za trzema królami jadą traktory, idą pasterze z bydłem oraz wszyscy mieszkańcy. – Są miejsca gdzie wcześniej można zostawić podpisany prezent. Wszystkie upominki są przewożone wozem do centrum. Tu królowie je rozdają wywołując każdego z osobna – tłumaczy.

– Wigilijne potrawy w Polsce smakują mi niemal wszystkie. Nie lubię tylko maku i moczki. Karpia bardzo polubiłem. Być może dlatego, że często wędkuję – uśmiecha się Francisco Sanchez Gost.

(woj)