Spaghetti wieńczy dzieło
Młodzi rydułtowianie i Czesi poznawali kuchnię śródziemnomorską.
Musaka, czyli zapiekanka z warzyw i mięsa, faszerowane bakłażany, tzatziki, spaghetti bolognese, penne z cukinią i kurkami to tylko niektóre z potraw kuchni greckiej i włoskiej, które szykowali uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych 2 w Rydułtowach i Stredniej Odbornej Skoly z Vitkova Podhradni. 20 Polaków i Czechów poznawało kuchnię śródziemnomorską 21 i 22 września w Dworku nad Stawem w Wodzisławiu w ramach projektu „Polsko – czeska wyprawa kulinarna w świat”.
Uczniowie zaczęli od wyprawy na Nowy Ląd, czyli szykowali potrawy amerykańskie. Potem spróbowali swoich sił w pracy z karmelem, czekoladą i marcepanem. Następnie przyszła kolej na tradycyjne potrawy polskie i czeskie.
Projekt„Polsko – czeska wyprawa kulinarna w świat” trwał od ubiegłego roku szkolnego. Przedsięwzięcie kosztowało 9,5 tys. euro. Dotację na przedsięwzięcie zdobyło starostwo powiatowe w Wodzisławiu – organ prowadzący ZSP 2. 75 procent pieniędzy pochodzi z Euroregionu Silesia, dziesięć procent dorzucił budżet państwa, 15 procent to wkład własny szkoły.
(tora)