Barack Obama na jubileuszu u Tischnera
Na scenie zaprezentowali się artyści, przemawiali samorządowcy i nauczyciele, a także prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama.
Uroczystość świętowano 20 września. Pierwszy punkt to msza święta w kościele p.w Wniebowzięcia NMP przy wodzisławskim rynku. Po jej zakończeniu świętowano w Wodzisławskim Centrum Kultury. Goście z uznaniem wyliczali zalety szkoły i chwalili pracujących tam nauczycieli z dyrektorem Anną Białek na czele.
Owacja dla prezydenta
Nie zabrakło uzdolnionych artystycznie absolwentów. Zaprezentował się m.in. Kamil Staszowski, który prowadził jubileuszową galę, a także Jakub Blokesz z zespołem. Uczniowie zaprezentowali także krótki film, przedstawiający z przymrużeniem oka historię szkoły. W pewnym momencie ku zaskoczeniu widzów na ekranie pojawił się prezydent USA Barack Obama. – Jestem przekonany, że absolwenci tej szkoły będą odnosić sukcesy na całym świecie. Przesyłam pozdrowienia i życzę kolejnych jubileuszy! – brzmiał głos lektora podłożony w montażu pod ruchy warg Obamy. Przemówienie nagrodzono owacją.
Pod patronatem najlepszych
Pierwotnie placówkę przy Wyszyńskiego nazwano III LO. Zmieniła się nazwa wzbogacona o postać patrona, którym został ks. prof. Józef Tischner. Co roku szkoła osiąga wyniki lokujące ją w gronie najlepszych szkół powiatu, województwa, a nawet całego kraju. 1 września weszły w życie porozumienia podpisane z Akademią Górniczo-Hutniczą i Wyższą Szkołą Europejską im. Ks. prof. Józefa Tischnera (obie uczelnie znajdują się w Krakowie). Na mocy tych dokumentów w wodzisławskiej „Dwójce” funkcjonują klasy patronackie. – Nasi absolwenci zostają studentami najlepszych uczelni i radzą tam sobie świetnie. To jest właściwa miara sukcesu II LO – mówi Anna Białek, dyrektor szkoły – jubilatki.
(raj)