Roztańczymy Wodzisław
Magdalena Szymańska: Do włączenia się w projekt Tańcz!MY nie trzeba było zbyt długo was nakłaniać.
– Agnieszka Wizner: Oczywiście, że nie. To dla nas impreza wymarzona, bo koncentruje się wokół tego, co Epizod kręci najbardziej, czyli hip-hopu. Prezentowana przez nas forma tańca to połączenie wielu stylów, z pogranicza hip-hopu, takich jak dance, popping czy elektro. Wiele w nim możliwości, spontaniczności i przede wszystkim zabawy.
– Jakie jeszcze atrakcje czekają na mieszkańców 18 września?
– To połączenie muzyki i tańca. Na Rynku, między innymi, wystąpią: Marika, Abradab, Bob One i Hipohopowe Czarne Złoto. Pojawi się formacja tańca towarzyskiego. Z kolei na placu Gladbeck rozstawiony będzie skate-park, a na wystawionych blejtramach artyści zaprezentują swoje graffiti. Impreza ma przede wszystkim trafić do ludzi młodych i jestem przekonana, że będzie strzałem w dziesiątkę. Energetycznych dźwięków nie zabraknie, a my w tym dniu roztańczymy Wodzisław.
– Co zaprezentujecie?
– Na scenie pojawi się około dwudziestu tancerzy. W trzech wejściach przedstawimy najciekawsze pod względem choreograficznym fragmenty spektaklu „Kim jesteś”. Mam nadzieję, że wypadniemy dobrze.
– Występowi przyglądać się będzie nie byle kto, więc warto się sprężyć.
– Oj tak. Cieszy mnie, że wystąpimy przed Piotrem Galińskim, który bez wątpienia jest wybitnym tancerzem i autorytetem dla innych. Zmierzymy się też z gwiazdami You Can Dance. To spore wyzwanie i dobry sprawdzian.
– Konkursy, występy festiwale to dla Epizodu codzienność. Czy stres ciągle za kulisami daje się we znaki ?
– Tremę mamy zawsze, bez względu na charakter imprezy. Ona mobilizuje. Zaproszenia do udziału w tanecznych wydarzeniach przyjmujemy z ochotą. To szansa, by zaprezentować swoje umiejętności i pokazać na co nas stać.
– W Wodzisławiu taniec kwitnie od lat...
– To prawda. Nie jesteśmy dużym miastem, a zainteresowanie tańcem jest wciąż ogromne. Co roku w naborze do Epizodu bierze udział średnio 60 osób. Wodzisław od lat słynie z dobrych zespołów i słusznie z tańcem się kojarzy. Tańcz!MY to najlepszy dowód na to, że w tanecznych klimatach czujemy się doskonale.