Przyszli posłuchać Andersena
Dzieci wspominały duńskiego bajkopisarza.
Uczniowie klas drugich Szkoły Podstawowej w Skrzyszowie spędzili całą noc w swojej szkole, słuchając i czytając baśnie Jana Christiana Andersena. Dość niezwykła impreza rozpoczęła się w piątek 21 maja o godz. 19.00 a zakończyła następnego dnia przed godziną 8.00.
Kolejno zasypiali
Przybyli do szkoły na „nockę” uczniowie zostali podzieleni na 6 grup według baśni Andersena, które mieli wcześniej przeczytać. Zobaczyli prezentację multimedialną o duńskim bajkopisarzu i zajęli się opracowaniem plakatów o głównym bohaterze spotkania. Po kolacji rysowali ilustracje do wylosowanej baśni oraz odpowiadali na zagadki, dotyczące baśni i samego Andersena. Około północy rozpoczął się nocny seans oglądania baśni.
– Prawie do drugiej w nocy nie zmrużyłam oka. W końcu jednak zasnęłam. To było bardzo fajne przeżycie, dlatego chciałabym częściej spotykać się przy takich wieczorach – opisuje swoje wrażenia uczennica Natalia Kucza. – Najpierw byłam zła, bo ktoś rzucił mój piękny śpiwór na podłogę, ale humor poprawił mi się kiedy dostałam smaczny batonik – dodaje z przejęciem Małgosia Smolarska.
Z okazji urodzin
„Noc z Andersenem” była elementem kończącym cały cykl zajęć poświęconych duńskiemu bajkopisarzowi, a związanych z jego 205 rocznicą urodzin. – W ramach obchodów odbył się jeszcze konkursy czytelniczy i literacki, oraz konkurs plastyczny – mówi Iwona Brudny, szkolna bibliotekarka. W organizację części literackiej zaangażowała się również filia Gminnej Biblioteki Publicznej ze Skrzyszowa, współpracująca ze szkolną biblioteką.
(red)