Świętowali urodziny papieża
IX Wieczorek Papieski odbył się w kościele.
Sceneria tegorocznego koncertu ku czci Jana Pawła II po raz kolejny nastrajała do refleksji nad dziełem polskiego papieża. Tradycyjnie odbył się on w dniu urodzin papieża, 18 maja w kościele pw. Michała Archanioła w Skrzyszowie. Pod hasłem „Wytrwajcie w miłości mojej” swój repertuar zaprezentował chór „Absolwent” ze Skrzyszowa, Gminna Orkiestra Dęta z Gołkowic, Arkadiusz Popławski – organista z Pszowa oraz Zespół Kameralny, działający przy miejscowej parafii.
Każdy skrzyszowski koncert jest inny. W zeszłym roku gimnazjalna młodzież przyniosła pod ołtarz róże i znicze, symbolizujące lata życia Jana Pawła II. W tym roku obok ołtarza ustawiono obraz Jana Pawła II, czule całującego dziecko, autorstwa Agnieszki Marcol, lokalnej artystki. – Można powiedzieć, że tymi koncertami aktywizujemy lokalną społeczność, która swoimi talentami składa dar pamięci naszemu papieżowi – mówi Stanisław Tatarczyk, jeden z organizatorów koncertu. – Papieżowi stawia się różne pomniki. Pomnikiem naszej społeczności dla tego wielkiego człowieka są właśnie te koncerty, które są mu dedykowane w szczególny sposób – dodaje ks. Witold Tatarczyk, proboszcz parafii w Skrzyszowie.
(art)