Nie Rogowy a Rogów
Sołtys broni poprawności nazwy swojej wsi.
Sołtys Rogowa zwróciła uwagę, że nazwa tego sołectwa jest często wymawiana niepoprawnie. Na błędzie przyłapała jednego z radnych, Czesława Wawrzycznego. – Chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie powinno się mówić Rogowy czy Bluszczowy. Poprawna nazwa naszej wsi brzmi Rogów – zauważyła sołtys Halina Zbroja.
Jej uwaga dość niespodziewanie spotkała się z opozycją. – A ja na przekór będę gadał Rogowy i Bluszczowy. Bo nie podoba mi się, że kiedyś jakiś urzędnik piękne śląskie nazwy nie wiadomo dlaczego zmienił i je spolszczył. Skoro mogą być Biertułtowy czy Radoszowy, to dlaczego nie mogą być Rogowy? – pyta radny Jerzy Rebeś. Jego zdaniem takie nazwy funkcjonowały tu od dawna i w dalszym ciągu są obecne w ludzkiej świadomości.
Sołtys Rogowa broni jednak swego zdania. – W prywatnych rozmowach ktoś może sobie używać nazw nieformalnych, ale w publicznych wystąpieniach powinna być używana poprawna nazwa, a tą jest Rogów. Poza tym ja mieszkam tutaj od 35 lat i nie pamiętam by ktoś z mieszkańców mówił „Rogowy”. Zresztą sami mieszkańcy prosili, by zwrócić na to uwagę. Bywa, że i w różnych mediach pojawia się błędna nazwa – kończy Halina Zbroja.
(art)