Przy stołach walczyły całe rodziny
Już po raz dziesiąty 24 kwietnia w Marklowicach zorganizowano turniej tenisa stołowego. Zawody odbyły się w sali sportowej gminnego Gimnazjum. Uczestnicy turnieju rywalizowali w trzynastu kategoriach wiekowych – od rocznika 1999 i młodszych do rocznika 1985. Ponadto mieli okazję spróbować sił w rozgrywkach rodzinnych. – Turniej, poza sportową adrenaliną, jest okazją do integracji miłośników tej dyscypliny sportu – mówi Aleksandra Pustołka, koordynator dziesiątej edycji.
W kategorii 1999 i młodsi zwyciężył Patryk Wolny. W tej samej kategorii spośród zawodniczek najlepsza okazała się Marzena Władarz. W kategorii rocznika 1996 1995 wśród chłopców najlepszy był Mateusz Kuczera, zaś wśród dziewczyn Sylwia Molitor. Zwycięzcy grupy 1998–1997 to: Alicja Grzybowska i Kacper Pustołka. Z rocznika 1993 –1994 najlepiej zaprezentowała się Patrycja Langosz i Radosław Rogus. W kategorii 1984 i powyżej bezkonkurencyjni byli: Jarosława Mańka i Wiesław Bańczyk. W grupie 1992 – 1985 wygrali: Karolina Mańka i Bartosz Mańka
Organizatorami turnieju był Urząd Gminy Marklowice oraz klub sportowy UMKS Marklowice.
– Już ośmiokrotnie brałam udział w turnieju tenisa stołowego. To przede wszystkim doskonała zabawa, a dla moich bliskich rodzinna tradycja – mówi Karolina Mańka, laureatka pierwszego miejsca z grupy 1992– 1985. – Grałam w deblu z mamą, Jarosławą. Oprócz niej w turnieju brał udział mój tata Adam i brat Bartosz, którzy w zawodach także odnieśli indywidualne sukcesy – dodaje.
Uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, puchary i nagrody rzeczowe.
Mag.