Sebastian wśród mistrzów sztuki kulinarnej
Spore osiągnięcie ucznia Zespołu Szkół Ekonomicznych.
9 i 10 marca w centrum kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu odbył się finał ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Rywalizowało 209 uczniów z 78 szkół z całej Polski. Zadanie główne to przyrządzenie frykasów z polędwiczki wieprzowej i kurczaka w wybornym towarzystwie ziół. Do finałowej 12 najlepszych młodych kucharzy zakwalifikował się Sebastian Wasiak z drugiej klasy Technikum Uzupełniającego o specjalności technik żywienia i gospodarstwa domowego.
W ciągu 90 minut musiał przygotować 6 porcji dania głównego z dekoracją. Ocenie podlegało wykorzystanie składników regulaminowych, prawidłowość obróbek kulinarnych i ich nowoczesność, higiena produkcji i podania dania, czystość kompozycyjna talerza, zgodność z obowiązującymi trendami w światowej gastronomii oraz przede wszystkim smak i aromat.
Sebastian, przygotowany przez nauczyciela Krzysztofa Zielonkę, serwował „Różową polędwiczkę w musie serowo-drobiowym podaną na pierzynce z prażonej rukoli w towarzystwie sufletu ziemniaczanego z boczkiem i sosem jeżynowym”. To ciekawe danie pozwoliło uzyskać wyróżnienie. Uczeń z Wodzisławia otrzymał w nagrodę walizkę dobrej klasy noży kucharskich.
(red)