Mistrzowie przekąsek z Ekonomika
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych najlepsi podczas konkursu kulinarnego.
W piątek 5 marca w Jastrzębiu odbył się konkurs kulinarny „Biurowe co nieco”. Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym walczyli na szczeblu Delegatury Kuratorium Oświaty w Rybniku. W zmaganiach uczestniczyło 7 drużyn z Jastrzębia, Raciborza, Rybnika, Wodzisławia, Ornontowic i Żor.
Zadaniem trzyosobowych zespołów było przygotowanie w ciągu 3 godzin 100 porcji zimnego bufetu wraz z dekoracją stołu bankietowego o tematyce biurowej.
Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia reprezentowały uczennice klasy II Technikum żywienia i gospodarstwa domowego: Karolina Chłapek, Ania Matyjak i Sonia Hojka pod kierunkiem nauczyciela Krzysztofa Zielonki. Dziewczyny serwowały wesoło brzmiące przekąski: „Słodkie Życie Zarządu”, czyli duet musu bananowo–wiśniowego pod pierzynką z pianki czekoladowej; „Złote Dukaty Skarbnika” – rősti z jajem przepiórczym na kremie czosnkowym w towarzystwie chipsa bekonowego, „Przysmak Kadrowej”, czyli sezamowe ciastko francuskie z kremem wątrobowym i musem jabłkowo–imbirowym, „Marzenie Księgowej” – roladki z indyka z warzywami pod chrupkim pierścieniem z ciasta piwnego z kropelką sosu balsamicznego i „Dumę Prezesa” – medaliony wieprzowe w otulinie winnego auszpiku na kremie paprykowym i grzance maślanej.
Wyszukany zestaw dań i efektowny stół bankietowy Ekonomika zachwycił profesjonalne jury, zdobywając pierwsze miejsce i puchar „Mistrza biurowej przekąski”, a także pierwszą nagrodę publiczności.
(raj)