Smaczną tradycją w nowoczesność
Wystawę kulinarną co roku przygotowują panie z kół gospodyń wiejskich. Za każdym razem gospodarzem jest inna dzielnica, sołectwo czy gmina. Tym razem zorganizowano ją w Kokoszycach. – Nareszcie się doczekałyśmy. Cieszę się, że te wyjątkowe potrawy trafiły w końcu do nas. To wielkie wydarzenie dla gospodyń z całego powiatu, a przede wszystkim wydarzenie bardzo smaczne – mówi szefowa miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich Zofia Widenka.
Swoje umiejętności kulinarne zaprezentowało 11 kół gospodyń wiejskich m.in. z Radoszów, Marklowic, Krzyżkowic, Radlina II, Zawady i Turzyczki. Obok potraw tradycyjnych jak rolady i „modro kapusta” nie zabrakło nowości. Pojawiło się kilkanaście rodzajów sałatek, ciast i deserów – Możemy śmiało powiedzieć, że co roku nasze panie reprezentują wyższy poziom. Ciągle pojawia się coś nowego – mówił podczas imprezy Gerard Tatarczyk, prezes Spółdzielni Kółek Rolniczych w Wodzisławiu i jednocześnie przewodniczący jury oceniającego wypieki. Wspólnie z prezydentem Wodzisławia Mieczysławem Kiecą, Wiesławem Wojtasikiem, kierownikiem Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Wodzisławiu oraz Januszem Wyleżychem, reprezentującym starostwo, uznał, że wszystkie gospodynie zasługują na najwyższe słowa uznania. Okolicznościowe dyplomy odebrali więc wszyscy.
(raj)