Z Czech przywieźli medal
Brązowe medale przywieźli Maciej Mrozek z klasy III Technikum Gastronomicznego i Jarosław Dyrda z II klasy Zespołu Szkół Zawodowych. Konkurs odbył się 16 maja w czeskim Přerovie na Morawach. Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Czeskich Kucharzy i Cukierników oraz Gastrocentrum Morawa. Chłopcy musieli pokonać kilkunastu konkurentów. Zgodnie z regulaminem konkursu w ciągu 45 minut musieli samodzielnie przygotować cztery porcje dania głównego, którego podstawowym produktem był comber jagnięcy, warzywa Bonduelle i kwaśna śmietana.
– Trudność polegała na tym, że żaden z surowców nie mógł być poddany wcześniejszej obróbce technologicznej. Produkty można było jedynie umyć i zważyć. Do tego trzeba było dopracować estetykę podania i uprzątnąć stanowisko pracy – wspomina Maciej Mrozek.
Maciek zaserwował kotleciki jagnięce na sosie wiśniowo-miodowym z marchewkowymi placuszkami i zapiekanym musem z zielonego groszku. Z kolei Jarek podał ziołowe kotleciki jagnięce na ratatouille z rucolą, zapiekaną kaszą kus-kus ze szpinakiem w sosie miodowo-balsamicznym.
Obu chłopców do konkursu przygotowywał nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka. Teraz medaliści z Czech przygotowują się już do następnych konkursów. Przed nimi Festiwal Kuchni Śląskiej w Raciborzu i Finał Olimpiady Smaku w Warszawie.
(j.sp)