Artyści dla Olafa
Przedstawienie „SMS do Pana Boga” zostało oparte na twórczości Pawła Grabczyńskiego ze Skrzyszowa, autora tomików wierszy. To z jego inicjatywy udało się zorganizować charytatywny spektakl dla Olafa Depy, czterolatka z Godowa chorego na zanik mięśni.
– Przeczytałem kiedyś historię Olafa w Nowinach Wodzisławskich. Ujęła mnie bardzo. Jeszcze do tego oboje urodziliśmy się 3 marca. Nie mogłem pozostać obojętny – mówi Paweł Grabczyński.
Na propozycję wystąpienia przystali bez wahania aktorzy dziecięcego teatru ze Skrzyszowa, którzy w swoim repertuarze mieli już inscenizację opartą na twórczości Pawła Grabczyńskiego. Udało się też przekonać Dorotę Nowak, reżyserkę Teatru Wodzisławskiej Ulicy. Spektakl odbył się 21 lutego w Wodzisławskim Centrum Kultury, które bezpłatnie użyczyło sali kameralnej. Ze sprzedaży biletów cegiełek udało się zebrać ponad dwieście złotych.
– Cieszę się za każdym razem, kiedy ktoś nam pomaga. Ważna jest każda złotówka. Olafek potrzebuje intensywnej rehabilitacji, która jest bardzo kosztowna – mówi Lidia Depa, mama chorego chłopca.
Maluchowi można także pomóc przekazując pieniądze na konto: Bank Spółdzielczy w Jastrzębiu Zdroju, 12 8470 0001 2002 0020 4105 0001 z dopiskiem „Dla Olafa”
(j.sp)