Wiersze nie tylko romantyczne
Na rynku księgarskim ukazała się kolejna książka ks. prof. Jerzego Szymika. Tym razem znany duchowny z Pszowa przetłumaczył wiersze romantycznego poety Josepha von Eichendorffa. Joseph von Eichendorff urodził się w 1788 roku w Łubowicach, pod Raciborzem. Niestety, choć poeta był związany ze Śląskiem, z powodu swoich niemieckich korzeni, jego twórczość przez wiele lat była w Polsce traktowana po macoszemu. Dopiero w latach dziewięćdziesiątych minionego stulecia zwrócono uwagę na jego wiersze i zaczęto traktować już nie tylko jako niemieckiego romantyka.
- Ja również wtedy odkryłem piękno poezji Eichndorffa. Kilka tłumaczeń zamówił Michał Smolorz, który realizował akurat jakiś program dla telewizji. Od razu zafascynowała mnie ta twórczość - wspomina ksiądz Jerzy Szymik.
Duchownego urzekła prostota wierszy, które pięknie opisywały śląski krajobraz tak przecież bliski sercu księdza profesora. To on stał się pretekstem do mówienia o przemijaniu, śmierci, kruchości życia, miłości.
- Eichendorff oddał w swoich wierszach harmonię serca i myśli - tłumaczy ksiądz Jerzy Szymik.
Spotkanie promujące nową pozycję w dorobku Jerzego Szymika, które odbyło się 6 stycznia zorganizowali członkowie Towarzystwa Przyjaciół Pszowa. Wieczór autorski uświetnił swoimi występem zespół Pszowiki.
(j.sp)